Scenen - 2005

Rögle BK-Hammarby IF, Ishockey, Superallsvenskan, 16 januari 2005
Bajens Kompisgäng rivstartade det nya året genom att först på fredagen (14/1) jaga iväg Västerås SK:s bandysupportrar under ett förbestämt möte på Södermalm, för att sedan på lördagen (15/1) drabba samman i en liknande uppgörelse 58 mil söderut mot Helsingborgs fotbollsgrabbar!

En tågresa genom hela södra Sverige förde 34 Bajengrabbar till Helsingborgs Central och inte lång stund senare till Kärnan där en numerärt liknande Helsingborgsliga efter ett tag kommer gående från Slottshagen söderifrån. Helsingborg, som vanligt förstärkta med danskar från FCK, har suttit på en pub i stadens norra delar och tagit sig via Nicolaiskolan i smågrupper men också tappat ett antal grabbar på vägen. Grupperna brakar in i varandra med full kraft inför förvånade och chockade eftermiddagsflanörer. Det är ge och ta och ingen gruppering som viker sig. Ett mindre kaos från vänster till höger. Men efter bara en minuts slag- och sparkväxling hörs de första polissirenerna och det blev signalen för Bajen att skyndsamt lämna platsen via terasstrapporna medan HIF klungan rusade åt andra hållet. Några HIF:are fick dock för sig att följa efter Bajarna i trappan och det slutade illa för de förstnämnda. Sammantaget så skadades flera personer under bråket bland annat via sparkar mot liggande från bägge sidor, inga vapen förekom dock. Polisen omhändertog sex personer i närområdet men dessa släpptes senare under dagen. De tillresta Stockholmarna tog sig omgående tillbaka till tågstationen för vidare färd tillbaka till huvudstaden.

Endast ett fåtal Bajengrabbar stannade kvar i Skåne för söndagens (16/1) ishockeymatch i Ängelholm mot Rögle BK. Skånepolisen satte in extra resurser med anledning av lördagsbråket men matchdagen förlöpte lugnt.

sverigescenen.com anser: att detta måste vara den sjukaste ligistresa som gjorts! Fem timmar på ett tåg, en (1) minuts boxning, och sedan omgående fem timmar hem igen på samma tåg. Om detta sedan är ett tecken på KGB:s aktivitet eller om det saknas några skruvar hos grabbarna låter vi vara osagt...

Leksands IF-Hammarby IF, Ishockey, Superallsvenskan, 28 januari 2005
Superallsvenskan rullade vidare på fredagskvällen med dess sjunde omgång och Hammarby IF anlände till Dalarna med en busslast supportrar och ett antal personbilar. Före match drabbades en klädbutik av påhälsning av shoppingsugna Stockholmare och polis fick tillkallas som dock välkomnades av ett mindre flaskregn.

Inne i ishallen var stämningen emellanåt hätsk och i den första periodpausen utbröt en holmgång mellan fansen inne i arenapuben. Glas och flaskkastning bröt ut, flera supportrar blödde och ordningsvakter fick kliva in för att hålla isär grupperna, efter ett tag med assistans av polis. Bajarna attackerade nu ordningsmakten och en polisman fick en glasflaska i huvudet och en annan en rak höger. Polisen tog slutligen kontroll över situationen och puben stängdes igen. Oroligheter runt stora delar av arenan rapporterades nu när enstaka Bajare tog sig in i hemmaklacken och blev påhoppade av både ortsbor och ordningsvakter, allt medan Hammarbysupportrar ute i gångarna fortsatte att attackera polis, vakter och Leksingar ända in på den andra perioden. Minst en Stockholmare greps och ett flertal andra avvisades från arenan. Flera personer fick motta batongslag från polisen som nu drev in fansen på läktaren igen. Under den tredje perioden gjorde delar av Bajenklacken en rusning mot hemmafansen på sektionen bredvid och polis fick ånyo gå in för att återställa ordningen. Efter matchen eskorterade en, för i sammanhangen, stor polisstyrka ut Bajens supporterbuss från stadsgränsen.

Leksand IF:s VD Jonas Bergqvist sa efteråt till Falu Kuriren att "så här blir det varje gång Hammarby kommer hit". Ett betyg gott som något.

AIK-IF Troja/Ljungby, Ishockey, Kvalserien till Allsvenskan, 11 mars 2005
Ingen AIK mobb fanns på plats när Hammarby firman KGB visade upp sig på Skytteholms IP mitt under AIK Fotbolls träningsmatch mot Örebro två veckor tidigare. Närmare 2000 AIK supportrar stod och tittade på när Bajens liga ostört kunde knalla in på arenan och plocka billiga poänger. Detta störde naturligtvis alla AIK anhängare med någon som helst anständighet och heder och låg även mycket till grund för oroligheterna i samband med fredagskvällens hockeymatch på Hovet.

Ett 30-tal AIK grabbar, företrädesvis från Young Boys som även organiserade tillställningen, träffades upp på Olivlunden vid Gullmarsplan på eftermiddagen. På lokalpuben Backstreet vid Globen satt 35 Bajengrabbar från det alltid så aktiva ungdomsgänget KGB. Kontakt var sedan några dagar tagen och trots att bägge grupperna hade polisnärvaro så var viljan till konfrontation stor och med halvtimmen kvar till nedsläpp drabbade grupperna samman. AIK:arna tog sig via gångvägen och en lekpark upp för en kort uppförsbacke precis lagom för att se Bajen komma joggandes fyllda med självförtroende. AIK stod tajta och kyliga och inväntade sina antagonister. Mitt på den smala lilla gångvägen brakade grupperna in i varandra med ett intensivt vevande till följd. Underlaget var inte det bästa men om det var det eller något annat som gjorde att flera Bajengrabbar hade svårt att hålla sig på benen låter vi vara osagt. Ingen av grupperna ger vika även om man i AIK lägret hade uppfattningen att Bajens vänsterflank så smått började backa. Polisen går efter bara en kort stund in hårt i ryggen på först Bajarna som slås från platsen och sedan mot Gnaget som jagas ner för backen. Adrenalinet var på kokpunkten och YB var nöjda med sin insats som man menade skulle blivit ännu bättre om inte snuten brutit upp det hela så fort.

På skadefronten konstaterar vi ett misstänkt näsbrott på en AIK kille som i det röriga kaoset togs för Bajare av en "kamrat"... Hos Bajen vittnas det om andra brutna kroppsdelar men inte heller här kan motståndarna ta åt sig äran utan dessa skador tillägnas polismyndigheten i Stockholms län. Inga fångar dock tagna från polisens sida.

Inne på Hovet hade över 4000 AIK anhängare bänkat sig och stämningen var bitvis hög, inte minst när fansen hyllade Mattias Norström i hans comebackmatch i den svartgula tröjan. Matchen slutade med en betryggande 7-0 seger till de våra och fredagskvällen förlöpte lugnt från både AIK och Bajens sida (samt från de 20-talet mongolida Troja fans, är inavel närmast kutym i alla mindre svenska städer numera?). AIK och Bajens "yngre yngre" garden hade enligt uppgift planer på en uppgörelse på Södermalm men detta stoppades av den alerta poliskåren.

sverigescenen.com tror: att KGB fick lite att tänka på samt att detta var viktigt för Young Boys fortsatta utveckling mot att bli landets tyngsta liga.

Malmö FF-FC København (Danmark), Fotboll, Royal League, 17 mars 2005
Ligistturneringen Royal League rullade på torsdagskvällen vidare med nya kravaller i samband med högriskmatchen MFF-FCK. FC København anlände till Skåne med ett 60-tal grabbar från Copenhagen Casuals, sedvanligt förstärkta med ett 30-tal grabbar från MFF:s svenska huvudantagonist, Helsingborgs IF. Totalt cirka 90 man tog sig till Svågertorps tågstation i utkanterna av Malmö vid 19.10 tiden där det sedan en tid tillbaka varit uppgjort med en kraftmätning mot Malmö FF:s allt mer aktivare organisation. Konstellationen FCK/HIF är tidiga till platsen och det tar inte mer än några minuter förrän den första polisbilen anländer, dock utan att kunna ingripa mot vad som nu börjar närma sig i takt med att MFF anländer till mötesplatsen vid Stolpbodsgatan bakom butikerna med ett 60-tal grabbar.

FCK/HIF småjoggar framåt men med klara problem att hålla samman den stora gruppen som nu är utspridd i ett långt led samtidigt som den från början betydligt tajtare MFF gruppen snabbt blir uppdelade i en främre del med ett 20-tal hetare grabbar och ett bakre led med ett 40-tal mindre heta grabbar. Slagsmål utbryter nu samtidigt som fler och fler polisbilar anländer till området. MFF är för få aktiva för att riktigt kunna hota FCK/HIF som även har ett numerärt överläge. Flera Malmö grabbar går i backen och MFF tvingas vända om och springa efter en 20-30 sekunders mindre kamp. FCK/HIF försöker följa upp sin stormning men får ej tillfälle till det då nu polisen går in hårt med pepparsprej och batonger och tvingar dansk-svenskarna att retirera efter sin första framrusning. Ett mindre antal FCK/HIF som hamnar på "fel" sida om polisen tvingas backa när MFF går till attack efter sin omgruppering. Flaskor förekom från bägge håll och även anklagelser om andra vapen mellan gängen. Det verkar åtminstone som klarlagt att delar av den danska gruppen av supportrar ej drar sig för att använda "hjälpmedel" även om utgången av bråket ej påverkades av detta idag. Ett tiotal grabbar som gick i backen mottog sparkar men inget allvarligare rapporterades. En Helsingborgare tvingades uppsöka sjukhus efter att ha fått en flaska i ansiktet och en annan fördes till sjukhus med ett misstänkt näsbrott. Minst två MFF-supportrar tvingades också uppsöka sjukhus för att få sina skador undersökta.

Polisen lyckades omhänderta 45 st svenska och danska fotbollshuliganer som fördes via inhyrda stadsbussar till Malmös gamla polishus vid Davidshallstorg. Trots att själva bråket involverade upp emot 150 personer så låter det värre än det var. Faktum är att splittringen i de båda gängen kombinerat med polisens trots allt snabba ingripande förhindrade en än större uppgörelse.

Tidigare på kvällen stoppade polisen 22 st danskar inne i centrala Malmö som visiterades i jakt på vapen. Flera andra insatser gjordes av polisen som senare också gjorde ett tillslag mot ett bostadshus i närheten av Malmö Stadion där ett 15-tal Malmösupportrar dumpade påkar i källaren i sin flykt för att undkomma polisen. Malmöpolisen hade en förhållandevis stor styrka på plats under kvällen, dessutom förstärkta med supporterpolis från både Helsingborg som Köpenhamn, men lyckades alltså trots det inte riktigt stoppa de oroligheter som utbröt i Svågertorp innan matchen. Själva matchen var lugn och kom igång strax efter klockan 20.30 och vanns av hemmalaget med 1-0 efter mål av Markus Rosenberg.

sverigescenen.com tycker: att det är i Skåne som scenen rör på sig allra mest. Precis som det inte var många som räknade med Bajen för några år sedan så har Malmö länge varit en mörk plats på kartan. Nu finns en organisation som kanske kan ta upp kampen mot Helsingborg om sydsveriges nr 1. Att HIF envisas med sitt samarbete med andra ligor i form av FCK har vi stockholmare alltid haft svårt att förstå men visst är man oavsett danskar eller ej ännu i topp i Skåne.

Bulgarien-Sverige, Fotboll, VM-kval, 26 mars 2005
Samtidigt som det svenska fotbollslandslaget tog ett stort steg på vägen mot VM i Tyskland nästa sommar genom en imponerande 3-0 seger i den bulgariska huvudstaden Sofia så drabbades den svenska ligistscenen av flera händelser som gör att tankarna på en gemensam Sverige mobb fick sig en rejäl törn. Den sedan länge infekterade sverigescenen än nu om möjligt än mer infekterad sedan Hammarby- och Djurgårdsgrabbar drabbat samman vid två olika tillfällen i Stockholm efter VM-kvalmatchen som bevittnades på TV. Folk tycker inte om varandra!

Ett 40-tal Dif grabbar från DFG/DMG som sett matchen på söderkrogen The Dubliner Southside på Hornsgatan tog sig omedelbart efter matchens slut till restaurang Backstreet bakom Globens t-banestation. Hammarbys KGB har gjort Backstreet till sin pub och detta är allmänt känt inom fotbollskretsar. Endast 7-8 Bajare fanns på plats när Djurgår´n stormade in och rev ner inredningen och slog sönder lokalen. En Bajare fick motta ett flertal flaskor och glas i huvudet och födes till sjukhus för behandling. En annan Bajare misshandlades med slag och sparkar. Dif gänget drog sig synnerligen belåtna tillbaka mot sin utgångspub på Hornsgatan medan en febril aktivitet utbröt hos KGB vars mobiltelefoner nu började gå varma av allt ringande och all vrede över Djurgårn´s attack.

Hammarbys återsamling skedde i hjärtat utav Södermalm dit irriterade Bajengrabbar sökte sig. Samtidigt som Difs samling började tunnas ut i takt med att klockan närmade sig sen kväll samt att Bajen ej längre svarade i telefon började ändå ryktena att Bajen var på gång ta fart. Personalen på Dubliner började ana oråd och ringde till polisen som dock sa sig inte ha några tillgängliga patruller att skicka... Klockan 22.20 gick 45 Bajengrabbar till attack mot restaurangen och de 20-talet kvarvarande Djurgårdsgrabbarna. I princip samtidigt dyker den första polispatrullen till slut upp. Det skulle bli flera... Ett våldsamt bråk utbryter där restaurangen demoleras något fullständigt när de båda gängen använder all tillgänglig bråte för att vräka över varandra. Stolar och bord flög i luften och inte en fönsterruta var hel när hela gatan utanför puben fylldes med glassplitter och blod. Kaoset var påtagligt och bråken böljade fram och tillbaka. Bajen som retirerat efter sin första attack mot puben inser att poliserna bara är 4 st och går därför till en ny samlad attack mot Dif som får fly in på puben med Bajarna efter sig. De Dif grabbar som inte hinner undan drabbas av ett massivt övervåld när Bajen inte lägger fingrarna emellan. De fyra poliserna på plats är stela av skräck och förmår inte att hindra de adrenalinstinna grabbarna som nu kliver över alla gränser till civiliserat beteende.

41 polispatruller skickas ut till Restaurang Dubliner och polisen slår en järnring runt området och lyckas gripa 27 fotbollsgrabbar från de båda lagen. Tre av dem var minderåriga och släpptes nästan omgående. Två andra blev dagen efter anhållna av en jouråklagare. De övriga 22 släpptes morgonen efter ett första förhör. Misstankarna mot dem kvarstår dock och polisen försöker nu via vittnesuppgifter och video/mobilkameror binda dem vid brottet. Två av poliserna som var först på platsen skadades och fördes till sjukhus tillsammans med minst sju supportrar, företrädesvis Djurgårdare. En Djurgårdare med ett misstänkt knivhugg i huvudet. Mängder av andra supportrar uppvisar idag blåmärken och andra skador efter att ha blivit slagna eller träffade av flygande bråte. Dif grabbar anklagar Bajen för att ha brutit det halvt inofficiella vapenembargo som infördes i staden efter kravallerna i Vasaparken 2001. Bajen förnekar.

sverigescenen.com anser: att Backstreet var tvunget att falla offer för en attack förr eller senare med tanke på hur KGB har haussat stället och dess närhet. Vi anser också att Bajen visar prov på en proffsig organisation när man på några timmar ringer ihop 45 arga grabbar på påskaftonskvällen och utan förvarning attackerar Dif på Dubliner.

Malmö FF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 10 april 2005
Premiäromgångens högsta publiksiffra, 26 504 åskådare, hade tagit sig till Malmö Stadion för det förmodade mötet mellan två av seriens riktiga topplag. Hela 66 supportrar som hade planerat att se matchen stoppades istället av polis och greps/omhändertogs av en mycket aggressiv ordningsmakt. De flesta omhändertogs på sedvanligt lösa grunder eller rättare sagt, inga grunder alls. Flera supportrar misshandlades också av Malmöpolisen och än flera utsattes för trakasserier i form av ständiga visitationer längs stadens gatustråk. Ligist eller julgran spelade ingen roll när Skånes poliskår gick loss på fansen, ivrigt påhejade av landets alla kvällstidningar som fortsätter sitt korståg tillsammans med SvFF mot landets alla genuina fotbollssupportrar.

Inför matchen avvärjde polisen en stor planerad sammandrabbning mellan MFF grabbar och Göteborgs yngre förmågor. Det var allmänt rörigt i staden innan matchen och efter matchen utbröt stenkastning när besvikna Malmöfans sökte hämnd på Göteborgarna vid deras bussar. Polis till häst och med hundar, batonger och pepparsprej slog tillbaka grupperna och supportrar flydde åt alla håll. Två polismän skadades efter att ha träffats av stenar, en i nacken och en på ena kinden. En Malmösupporter slogs ner av Göteborgare på John Ericssons väg och misshandlades enligt uppgift med en batong.

Assyriska FF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 12 april 2005
Assyriska Föreningen från Södertälje gjorde allsvensk debut på Råsunda Stadion i premiärderbyt mot Hammarby. Nere i den södra läktarens gång drabbade hundratalet Hammarbysupportrar under pausvilan samman med först ordningsvakter och sedan uniformerad polis. Bråken fortsatte ända in på den andra halvleken och fyra supportrar greps misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och misshandel. Flera supportrar skadades i tumultet som följde.

sverigescenen.com anser: att det här är en av de viktigaste frågorna för landets alla passionerade fotbollsälskare att lösa. Att slippa bli hunsade, dåligt bemötta och förnedrade på sina egna läktare av självutnämnda låtsaspoliser i gula jackor. Praktexemplet på detta är när SvFF:s egna vakter gick till våldsam batongattack mot vanliga IFK Göteborgs supportrar under fjolårets cupfinal på Råsunda. AIK har sedan länge markerat revir mot dessa individer med lyckat resultat. Bajen gör det nu och detta var nog inte sista gången det skedde denna säsong, det pyr på söder! Dif skulle också behöva göra det för att få en chans att kunna utveckla sin egen supporterkultur i den riktning de själva önskar utan yttre inblandning från klubb, förbund, polis, vakter eller massmedia.

IFK Göteborg-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 26 april 2005
Planeringen och dialogen mellan ligorna inför denna högriskmatch hade varit igång sedan flera veckor tillbaka. Bara ett fåtal individer inom grupperingarna visste på förhand var den planerade uppgörelsen skulle äga rum. Allt för att minimera riskerna för polisinblandning.

I Alingsås dryga fem mil från Göteborg, en och en halv timme före matchstart, hade ett 50-tal Bajengrabbar från KGB samlats utanför tågstationen. Samtidigt i en lång bilkaravan rullade 55-60 Göteborgsgrabbar från Wisemen in i staden och tog sig joggandes bort mot stationen. Polisen som trots den rigorösa planeringen från firmornas sida hela dagen vetat om vad som var på gång och redan var på plats i staden "tillät" grupperna att braka in i varandra och en kortare slagväxling hann utbryta i ett 20-tal sekunder innan ordningsmakten med hjälp av batonger och pepparsprej splittrade upp grupperna åt varsitt håll. 30 supportrar (17 Bajen och 13 IFK) greps av polisen och fördes till polishuset medan ytterligare ett antal stoppades runt om i staden och avkrävdes legitimation och visitation.

I Göteborg var det lugnt i och omkring matchen som vanns av hemmalaget med 1-0. Cirka 500 Hammarbyfans tog sig in på Gamla Ullevi för att följa de sina.

sverigescenen.com undrar: om det är dags för de årliga polisanslagen att fördelas med tanke på att polisen medvetet lät grupperna braka in i varandra?

FC København (Danmark)-Malmö FF, Fotboll, Royal League, 28 april 2005
Ligistturneringen Royal League har börjat gå in i slutfasen och den här gången var det dags för Köpenhamnspolisen med ordningsvakter att visa upp sig.

Omkring 2000 Malmö supportrar tog sig till den danska huvudstaden och fick vara med om en riktig skräcktillställning inne på Parken. Inte nog med att MFF föll med 2-1, supportrarna fick dessutom fly i panik sedan polis och vakter systematiskt misshandlat upp emot ett hundratal svenskar.

Matchen igenom trakasserades MFF fansen av de utkommenderade poliserna (225 st till antalet), i huvudsak av ett 30-tal civilklädda politier samt ordningsvakter. En aggressiv ordningsmakt bara väntade på tillfälle att täppa igen truten på svenskarna och med 20 minuter kvar att spela gick de till samlad attack mot Malmö sektionen med våldsamma batongslag, knuffar, slag och sparkar. Kvinnor, barn och alla andra som stod i vägen fick alla samma behandling av polis/vakter och när Malmö klacken flydde låg ett flertal skadade svenskar kvar på läktaren. En med spräckt skalle, en annan med spräckt urinblåsa, några med hjärnskakningar, flertalet andra med blodet rinnande och ett oräkneligt antal andra med lättare skador orsakade av urskillningslösa batongslag. Ett 20-tal Malmö fans gjorde sitt bästa för att stå upp mot motståndet men var chanslösa. Minst två supportar greps av polis och fördes till arresten. I tumultet som följde på läktaren tappade en av poliserna sitt tjänstevapen som senare återlämnades av supportrar.

Efterdyningarna präglades av ett ramaskri bland Skånelagets anhängare mot dels arrangören FCK samt mot Köpenhamnspolisen. Både arrangören och polisen skyllde föga förvånande ifrån sig och anklagade istället MFF fansen för upprinnelsen till bråket. Det är heller inte första gången den danska huvudstadspolisen oprovocerat attackerar svenska fotbollssupportrar på besök i staden men aldrig tidigare har det gjorts så öppet och grovt som denna gång.

sverigescenen.com tycker en hel del: Malmö klacken har de senaste åren byggt upp en smådryg attityd som man inte har täckning för. Händelserna på Parken hade aldrig hänt en klubb med en stor ligistorganisation bakom sig. Dessutom har supportrar motarbetat arbetet med att bygga upp en sådan organisation i Malmö. Det här var priset man fick betala. Händelserna påminner också en hel del med de som IFK Göteborgs anhängare fick utstå av Svenska Fotbollsförbundets egna ordningsvakter under den Svenska Cupfinalen i höstas. Även då led en klack svåra smärtor och prestigeförluster i avsaknad av grabbar som kan och vågar stå upp för sin klubb och som inte springer och gömmer sig när det hettar till.

Vidare så kan förbundspampar och sportjournalister fortsätta sitta tryggt på sina betalda hedersplatser, pressläktare och lyxsviter och fortsätta fördöma och baktala de enagerande och betalande fotbollsfansen via sina rosa armband. Händelserna på Parken i Köpenhamn är våran verklighet som vi alla blivit utsatta för på läktaren, gatorna eller i arrestlokalen. En verklighet de aldrig ens varit i närheten av!

IFK Göteborg-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 16 maj 2005
Allsvenskans 6:e omgång och så kallad högriskmatch på Gamla Ullevi i Göteborg mellan hemmalaget och gästerna från Skåne. I Askim i utkanterna av 031-området drabbade kategori C-supportrar från de båda lagen samman i en förbestämd uppgörelse. 40 Wisemen mot ca: 25 Helsingborgare i ett 30 sekunders box som avbröts av att HIF:s bakre led lade benen på ryggen vilket fick till följd att resten av skåningarna lämnade platsen springande och med WM som odiskutabla segrare.

Hammarby IF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 18 maj 2005
Inte sedan cupkvartsfinalen Dif-AIK på Stadion hösten 2003 hade en liknande högriskmatch spelats i landet. Förväntningarna var skyhöga och snacket låg som en tät dimridå över huvudstaden dagarna innan Stockholmsderbyt som för ovanlighetens skull skulle spelas på Söderstadion istället för på den sedvanliga derbyarenan Råsunda. Över 200 polismän och 400 publikvärdar/ordningsvakter ansvarade för säkerheten runt matchen men ändå så trodde många på ett blodbad. Av detta blev det inget och antiklimaxet av uppladdningen bland lagens grabbar var högst påtaglig i efterhand. Bajengrabbarna kunde åtminstone glädja sig över en 2-1 seger på planen och Dif över sina smågrabbar som gjorde fansen stolta.

Mer än två och en halv timme före avspark drabbade två grupper av klubbarnas yngre yngre förmågor samman i Farsta Strand i södra Stockholm i ett sedan dagar tillbaka förbestämt möte. 35 man från Bajen Baby Squad och ungefär lika många från Djurgårdens Yngre sprang in i varandra och en hel del från bägge sidor tog för sig bra även om många åskådare inom grupperna också var på plats med kikarsiktena. Efter en stunds ganska så intensivt men spritt vevande lyckades den betydligt mer organiserade Dif mobben driva de återstående Bajarna på flykten. Minst tre personer skadades varav en fördes till sjukhus. Vapenfritt även om sparkar mot liggande förekom.

För de större och äldre grabbarna gick det inte lika bra. Massiva mobbar samlades för KGB:s del ute i Midsommarkransen och för DFG:s del i Vårby Gård. Den tilltänkta sammanstötningen var till en början tänkt att äga rum i Liljeholmen men det gick om intet och det var också temat för resten av kvällen. Polisen gjorde en storstilad insats och höll grupperna i från varandra. Mindre sammanstötningar rapporterades från Söderhof och Gullmarsplan innan matchen samt utanför Hotell Malmen sent på kvällen där för övrigt en Djurgårdare bröt benet. Själva matchen var hetsig och devisen att för att kunna älska så måste du också kunna hata levde verkligen upp. 3500 Djurgårdssupportrar placerades i det högra hörnet av den östra kortsidesläktaren med en frizon mellan dem och resten av hemmapubliken. En frizon full utav ordningsvakter och annat löst folk.

sverigescenen.com tycker: att sånt här får man räkna med om man är fotbollsligist. Ibland så är polisen alldeles för duktiga eller har för stora resurser, detta i kombination med telefonavlyssning samt att det är svårt att gömma undan så stora ligor. Men det är väl det som är tjusningen, ibland vinner man och ibland förlorar man. Det kommer nya matcher och nya chanser. Det gäller att vara på tårna och förberedd för när det väl brakar så gäller det verkligen att ta chansen. Passar inte detta så kan man lika gärna bli förortskickers och knivråna gamla kärringar på handväskor och besegra snuten oftare.

Sedan så duger det inte med att ha självutnämnda mobiluppstyrare i mängder från varje läger. Det ger ett oseriöst intryck och inbjuder till missförstånd och felaktigheter. Bara för att man är fotbollsligist då innebär det inte automatiskt att man är kapabel att organisera fotbollskravaller. Det visade om inte annat detta derby.

Åtvidaberg FF-Västerås SK, Fotboll, Superettan, 21 maj 2005
Lördagsmatch på Kopparvallen i Åtvidaberg men det största intresset riktades istället mot Linköping, 5 mil därifrån, Där stannade nämligen en buss bestående av 21 mestadels yngre grabbar från VSK Casuals (VC) till på sin resa. I Linköping huserar ett nystartat ligistgäng från Linköping Hockey (LHC) som sedan en tid tillbaka bokat ett möte med Västeråsgrabbarna.

Det tar inte särskilt lång tid från dess att VSK vid 13-tiden anlänt till Linköping innan det utbryter oroligheter. Ett 20-tal LHC grabbar uppenbarar sig längre ner i en backe. VSK stormar mot LHC men de sistnämnda står inte kvar länge utan rusar därifrån innan grupperna knappt kommit inom synhåll för varandra. Samtidigt snett bakom VSK grabbarna kommer ett annat LHC gäng med ett tiotal grabbar men de får likt sina vänner vända om och springa därifrån. VSK fansen tar sig vidare in på restaurang O´learys ungefär samtidigt som den första polisbilen susar förbi.

Nya kontakter mellan grupperna tas och LHC bestämmer sig för att göra ett nytt försök att rå på gästerna från Västerås. En LHC mobb nu bestående av exakt 38 man går till attack mot uteserveringen med flaskor. VSK Casuals svarar med att vräka bord, stolar, askkoppar, glas och flaskor från uteserveringen. Linköpings mobben splittras och tar till flykten med undantag av 6-7 grabbar, varav en med teleskopbatong, som står kvar och tar fighten med VSK grabbarna. Vapenbäraren träffas av en stol i huvudet och faller till marken och flera andra går i backen. Även rond 2 går till Västerås.

Enskede IK-Djurgårdens IF, Fotboll, Svenska Cupen, 10 juni 2005
Fredagskvällens cupmatch mellan division 2 laget Enskede och allsvenska Djurgården spelades på lilla Enskede IP i södra Stockholm med ett ösande regnoväder som kuliss. Hammarbys KGB var dock inte rädda för regndropparna utan var på plats med 25-30 grabbar i idrottsplatsens nära omgivning. Dif som var dåligt representerade matchen till ära hade inget stt sätta emot Bajarna när de visade sin närvaro.

Detta störde naturligvis konstellationen DFG/DMG som under kvällen ringde ihop en mobb bestående av ett 30-tal grabbar som samlade ihop sig på Söderhof efter matchen. Därifrån styrdes kontakten med Bajen ihop och en konfrontation utanför Charles Dickens på Folkungagatan blev bestämt. Bajens KGB hade under kvällen tappat folk och klev ut från puben med blott ett 15-tal grabbar. När Dif stormade fram längs gatan och in i Bajarna brast modet hos hälften av kompisgänget som lämnade platsen springande medan deras kvarvarande vänner fick ta smällen när Djurgårdsgrabbarna nu släppte loss all sitt adrenalin mot de numerärt underlägsna Hammarbyarna. Flera av Bajarna gick i backen och mottog där sparkar. Polisen var dock snabbt på plats utanför restaurangen med flera bilar.

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 13 juni 2005
IFK Göteborgs Wisemen ställde till många Djurgårdares förvåning in sin resa till Stockholm och måndagens högriskmatch på Råsunda. Istället representerades IFK av ett 20-25 tal yngre grabbar. Djurgårdens DFG satt i en norrförort medan DY satt i en söderförort. DMG hade samling med 17 grabbar i S:t Eriksplan där man via tunnelbana skulle ta sig ut mot Solna. Men man kommer inte längre än till station Stadshagen där helt plötsligt Göteborgs yngre grabbar står och väntar på tåget. Djurgårdarna stormar ut ur vagnen till västkustkillarnas stora förvåning. Göteborg flyr uppför rulltrapporna men fyra-fem grabbar hinner ej undan utan får ta emot DMG:s vrede. Några rusar in i tunneln och inte en polis är i närheten.

Efter matchen eskorteras Göteborgsgrabbarnas bilar ut ur Stockholm av polis medan Dif grabbar till en början försöker hänga på i privatbilar men stoppas av polis längs vägarna.

Gais-AIK, Fotboll, Superettan, 13 juni 2005
Klockan 07.00 avgick en dubbeldäckarbuss från det starka AIK fästet Mörby. På bussen fanns för första gången i organiserad form en konstellation bestående av Firman Boys, Young Boys och Baby Boys. Det skulle dagen till ära visa sig vara en mycket lyckad konstellation.

Bussen passerar utan några som helst problem genom Sverige och man tar sig via Kungsbacka tre mil från slutdestinationen och "fel" väg in till Göteborg då det plötsligt smäller till. Polisbilar och polisbussar i mängder och till och med en helikopter omringar AIK bussen som ledsagas in med blåljus till puben Paddington´s i området Lunden i Göteborg. Där slår polisen en järnring runt restaurangen samtidigt som såväl Gais grabbar som IFK Göteborgs Wisemen, som även dom är ute på stan och på jakt efter AIK:arna, får besked om Stockholmarnas lokalisering. Gais uppträder enligt Gnagarna som riktiga klåpare och därifrån väntar man sig ingenting. Däremot så ligger en attack från de bittra fienderna i WM nära till hands då den sedvanligt svaga Supporterpolisen i Göteborg ännu en gång misslyckats med att hitta såväl WM som Gais grabbarnas samlingar. Ingenting händer och AIK grabbarna vill ta sig gående mot arenan vilket polisen vägrar tillåta. Man kör fram bussar med alternativet "kliv på eller ni blir gripna". Ny kontakt med Wisemen som med sin 35 manna mobb ska försöka attackera AIK:arna utanför AIK klackens läktarsektion. Adrenalinet pumpar när AIK grabbarna släpps av från bussen och en konfrontation känns nära förestående trots den rigorösa polisinsatsen. Wisemen är dock inte på plats i området och nu har polisen tröttnat på att Stockholmarna står kvar utanför sin ingång och man bestämmer sig helt enkelt för att batongslå in dem på läktaren. AIK grabbarna tvärvänder och stormar likt man tidigare gjort på Dif:s Stockholms Stadion även insläppen på Gamla Ullevi utan att betala för sig.

Väl inne på Gamla Ullevi möts grabbarna av rapporter från några "julgranar" att fredliga enstaka AIK supportrar tidigare på kvällen blivit attackerade av Gais ligistgäng. AIK grabbarna väller nu in på sin läktare på den ena ståplatssektionen där man tar plats längst in i hörnet. Där hinner man inte stå mer än två minuter innan de får se samma Gais gäng som tidigare uppgivits ha attackerat vanliga AIK anhängare utanför Gamla Ullevi göra en rusning längst ner på sin långsidesläktare från den ena änden bort mot den andra långsidesänden och så nära AIK klacken man kan komma. Gais grabbarna som är 20-25 till antalet gestikulerar och gör upprepande provocerande gester mot AIK grabbarna. Inga poliser är närvarande och inga publikvärdar gör några intentioner att ingripa mot Gais:arna. Då händer något som saknar motstycke i svensk ligisthistoria de senaste 15 åren. Ett 30-tal AIK grabbar klättrar över staketet som omgärdar ståplatssektionen, de hoppar ner på innerplanen och genar över planen mot långsidesläktaren. Gais grabbarna har nu kanske börjat förstå vad som faktiskt är på väg att hända för man har redan börjat backa när AIK grabbarna kliver över den sista av alla spärrar och hoppar över staketet till Gais långsidesläktare med tusentals Gais fans placerade och går till våldsam attack mot Gais ligisterna längst ner på läktarsektionen. Slag och sparkar haglar mellan grupperna och AIK grabbarna driver Gais:arna från den bortre änden mot mitten av hela läktaren där Gais:arna nu inte kommer så mycket längre bakåt i och med att det tar stopp för allt folk som de har bakom sig i form av vanliga Gais supportrar. Slagsmålet varar i flera minuter och vissa AIK:are springer till och med över i omgångar då polisen fortfarande inte visat sig inne på arenan. Scenerna som utspelas är oerhört starka och inte minst emotionellt vackra. När polisen slutligen marscherar in via planen retirerar AIK:arna till sin ståplatsläktare. Polisen kliver nu in på Gais(?) läktaren och omhändertar fyra personer hemmahörande i Stockholm. De fyra männen, 24, 27, 33 och 38 år gamla, grips och förs till polishuset i Göteborg där de senare anhålls men tre av dem släpps senare dagen efter. 24-åringen begärdes på onsdagen häktad misstänkt för misshandel.

Matchstarten försenades med anledning av bråket med tio minuter men när AIK spelarna slutligen kom in på planen så hälsades de välkomna av de tillresta fansen som även fick applåder tillbaka. AIK klacken som nu var ordentligt tända av "förmatch" underhållningen lyfte fram sitt lag till ännu en trepoängare. 3-0 borta mot de dittills obesegrade serieledarna är starka papper och lika stolta som firmagrabbarna gjorde oss innan matchen lika stolta gjorde spelarna oss under matchen!

Efter matchen eskorterar ett massivt polisuppbåd ut Stockholmsfansen från Göteborg. Senare på kvällen attackerar fem Gais supportrar en ordningsvakt på restaurang Pullmans och samtliga grips av polis, en misstänkt för våld mot tjänsteman och fyra för främjande av flykt.

AIK:s tränare Rikard Norling som är anställd för att ta hand om just det sportsliga ansvaret svarar efter matchen helt korrekt på en fråga från en journalist från TV4 att han "inte kan säga att han skäms över AIK supportrarna". För detta uttalande skulle han personligen hudflängas av den AIK fientliga pressen medan han blev ordentligt hyllad i AIK kretsar för sitt civilkurage att inte falla in i medias sedvanliga locktoner om "fördömanden" och "avståndstagande". Lika hyllade torde de 30-talet AIK grabbarna inne på Gais läktaren bli i sina kretsar för sin hjältemodiga insats och de AIK grabbar som ej reste ner till Göteborg ångrar sig nog bittert idag.

sverigescenen.com anser: att den berättigade stormningen av Gais ligisterna och deras läktarsektion var en isolerad och unik händelse i den moderna svenska fotbollsligismen. Förnedringen var total och ordet våldtäkt är inte ett för starkt ord vid detta tillfälle. Vi gissar att det var många Gais supportrar, såväl kategori A, B och C, som idag vaknade upp med ett skamset uttryck efter måndagens överkörning på sin egna arena, på sin egna läktare. Lika estetiskt vackert som ett läktarbråk kan vara lika surt kan efterspelet bli då uppmärksamheten blir så mycket större då det händer inför 9000 åskådare och alla TV-kameror. Men ibland har nöden ingen lag.

sverigescenen.com tror: att nu kommer det sedvanliga mediadrevet mot AIK gå i gång igen. Uppviglare i vanlig ordning kvällstidningarna med Aftonbladet i spetsen och TV4. Viktigt nu att AIK håller sig kalla och låter tränare och spelare koncentrera sig på det de kan påverka, att vinna matcherna. Laget är på gång nu och hela klubben andas för första gången på väldigt länge lite optimism sportsligt sett. Tråkigt om det skulle förstöras för att AIK styrelsen lägger sig platta för förbund och media som var fallet i höstas när "fotbollen dog" efter AIK-Hammarby derbyt och AIK fick ett straff från Svenska Fotbollförbundet som saknade all rim och reson, ivrigt påeldade av massmedia. Det är fullständigt oacceptabelt att AIK ska behöva dömas för att Gais som förening svarat för ett säkerhetsarrangemang som var under all kritik med tanke på vilken högriskmatch det ändå var frågan om och vilka känslor som finns mellan Göteborg och Stockholm. Allt prat om poängavdrag och dylikt är naturligtvis helt absurt och verklighetsfrämmande och något vi AIK supportrar aldrig kommer acceptera! Vi noterar också att SvFF och medias nya favoritklubb Assyriska Föreningen dömdes av samma fotbollförbund till 10 000 kr i böter för att supportrar olovligen beträtt spelarplanen under en match på samma arena den 17 april i år mot IFK Göteborg. I höstas dömdes Djurgårdens IF till 40 000 kr i böter av SvFF för de läktarkravaller som försenade matchen med fem minuter och som uppstod sedan Dif supportrar attackerat Norrköpingsfans på den ena långsidesläktaren av Idrottsparken den 14 oktober 2004.

Tillägg 2005-06-23: AIK friades för läktarbråket - Rättvisan segrade!
AIK har i åratal förföljts och godtyckligt straffats av det korrumperade Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Tävlingsutskott (TU). Så sent som i höstas drabbades klubben av en fullständigt horribel dom efter supporterprotesterna i samband med Hammarby derbyt. Men för en gång skull så har TU nu fattat ett klokt och rättvist beslut. AIK frias helt från ansvar av TU för de läktarkravaller som uppstod på Gamla Ullevi innan matchen Gais-AIK den 13 juni. Även Gais frias från ansvar av TU trots de uppenbara säkerhetsbrister som uppvisades samt att det var deras supportrar som genom provocerande händelser la grunden till det läktarbråk som uppstod sedan ett 30-tal AIK hjältar invaderat Gais läktaren och gått bärsärkagång.

Självklart är det en lättnad för alla oss AIK supportrar att klubben ej drabbades av vare sig poängavdrag eller böter. Det gör också att alla inblandade nu slutligen inte bara kan känna stolthet över händelserna på Gamla Ullevi utan även den ultimata lyckan för det som numera är att betrakta som en stor milstolpe i AIK:s ärorika historia. Det kan tyckas olyckligt att det sker bråk inne på arenan och det hela bör ses som en isolerad händelse som sannolikt ej kommer upprepas. Samtidigt så är det också väldigt viktigt att poängtera att under liknande omständigheter som i Göteborg så kan samma sak hända igen. Klubbens elitsupportrar kommer aldrig sätta sig själva eller andra AIK supportrar i en sits där de blir behandlade så illa av motståndarfans som fallet var i Göteborg. Klubbens ära och heder står över alla möjliga hämndåtgärder från såväl SvFF eller massmedia. Vi riskerar snart också att hamna i en situation där TU ska utdela böter varje gång någon supporter utropar en svordom på läktaren. För oss är fotboll känsla och passion. Kärlek och hat.

I samband med söndagens hemmamatch mot Västerås hälsades de för dagen väldigt många och vitklädda (för att hedra den nu häktade AIK hjälten i Göteborg) AIK grabbarna välkomna med ryggdunkningar och uppmuntrande tillrop från många "vanliga" AIK fans vilket sannolikt är ett gott tecken på att hela föreningen är på väg åt rätt håll nu igen. Vi har ett fotbollslag som under Rikard Norlings ledning tagit över serieledningen i Superettan efter sex raka segrar och målskillnaden 18-1. Hela spelartruppen verkar numera dra åt samma håll och uppvisar en helt annan inställning och attityd än tidigare. Det finns en spelidé och en tanke bakom händelserna på planen vilket inte varit fallet på flera år. Med tanke på detta så uppmanar vi nu alla AIK supportrar att ställa sig bakom laget till 100% och fortsätta att lyfta fram klubben mot nya segrar och avancemang till Allsvenskan. Vi kommer ena fansen åt rätt håll med grabbarna i första ledet så länge spelartruppen fortsätter göra sitt och då kommer det bli svårt att stoppa AIK från att bli framgångsrika igen!

Uppdaterat 2005-06-30: I samband med dagens rättegång mot den 24-årige AIK supportern så föll också domen. 24-åringen dömdes till 4 månaders fängelse för misshandel samt för ringa narkotikabrott. Han släpptes efter domen på fri fot och återvände hem till Stockholm som den störste hjälten av dem alla.

Uppdaterat 2008-10-24: Idag föll tingsrättsdomarna för händelserna i samband med matchen. Mer info under Scenen - 2008.

Landskrona BoIS-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 3 juli 2005
Bajen reste till Skåne på lördagen med 45 grabbar anslutna till KGB. Ett möte med Helsingborgs Frontline var sedan en tid planerat att äga rum på eftermiddagen. Men förseningar gjorde att mötet fick skjutas upp till kvällen och Ramlösa Station. Men även detta gick i stöpet sedan polis haft personal på plats. Ett tiotal Bajare omhändertogs och fick tillbringa lördagskvällen i en arrestlokal istället. Detta fick till följd att en splittrad Bajen liga tog sig in till centrala Helsingborg med 25-30 grabbar. Den långa dagen hade satt sina spår och vissa verkade ha prioriterat festandet före boxet och det var ett decimerat Bajen gäng som intog Tivolis uteservering som Bajen annonserade ut till kvällens dansställe.

Samtidigt så har Helsingborgs grabbar, som inte haft någon polisnärvaro, beslutat sig för att börja röra på sig för att konfrontera Bajarna. HIF tar det, i dessa sammanhang, egendomliga beslutet att lämna kvar grabbar på puben för att att inte medvetet utnumrera Stockholmarna. 25-30 HIF varav 7 danskar, alla klädda i vitt, går via Norra Hamnen upp och möter upp Bajen på parkeringen bakom Tivoli. En märkbart oorganiserad KGB liga springer i spridda angrepp in i den betydligt mer tighta Helsingborgsligan. Flera Bajare tvekar och efter en kortare slagväxling tvingas den splittrade Bajen ligan backa och springa därifrån. Minst en Bajare låg orörlig kvar på marken. Hammarby samlar dock ihop sig utanför uteserveringen igen och får ordning på gruppen när HIF kommer ångande mot dem. Nu utbryter ett slagsmål modell större på trottoaren utanför Tivoli där grupperna är helt jämna när man utbyter slag och sparkar under flera minuters tid. Folk från bägge håll går i backen men endast enstaka sparkar mot liggande delas ut. Boxet böljar fram och tillbaka mellan de parkerade bilarna och ingen vill ge sig i kraftmätningen. En Helsingborgare tvingas dock ge upp sedan han gått ordentligt i backen och rasat ihop i ett allt annat än bra tillstånd. Ett märkligt stand off utbryter efter ett tag och grupperna skingras upp ungefär samtidigt som polis och ambulanssirenerna börjar ljuda. Ett 15-tal sydsvenskar och danskar omhändertogs av ordningsmakten.

Ett något irriterat Bajen gäng drev sedan runt i staden och attackerade mindre grupper av Helsingborgare innan man förflyttade sig mot morgondagens matchstad Landskrona för vidare fest. Efter omständigheterna förhållandevis nöjda med sin kväll ändå. Under söndagen fick man annars all anledning att glädjas över sitt vanligtvis så ojämna fotbollslag som tog tre viktiga poäng på Landskrona IP efter en 3-0 seger mot hemmalaget BoIS. Efter matchen tackade de ovetande spelarna klacken med ramsan 1-2-3-KGB vilket gladde en del av de tillresta fansen.

Djurgårdens IF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 4 augusti 2005
De senaste derbymatcherna mellan dessa båda klubbar har kantats av ryktesspridning, upprörda känslor och storsamlingar hos bägge ligorna som samlat ihop allt och lite till. Ändå har grupperna inte möts utan polisen har utan större ansträngningar kunnat avvärja det mesta av planering och förväntningar. Till detta derby var förhandssnacket betydligt lägre och ingen större upphaussning från något håll förekom. Och nu drabbade också grupperna samman i en riktig holmgång timmarna före avspark. Utan polisinblandning!

Cirka 55 st Bajengrabbar organiserade under KGB samlades i Stockholms centralare delar för att dricka. Samtidigt på en annan plats i huvudstaden befann sig cirka 65 Dif grabbar under DFG/DMG:s fana, närmare bestämt i norrförorten Sundbyberg. Hammarby som tidigt lokaliserade Djurgårdarnas samling kunde obemärkt ta sig via kollektivtrafiken ut mot Sumpan helt utan polisnärvaro. Trots att man fortfarande väntade in en del eftersläntrare så tog man chansen när den gavs och begav sig norrut. I Sundbyberg står Djurgår´n beredda och det tar inte lång stund förrän Bajarna spottas när de kliver upp från underjorden och i höjd med murpassagen till fontänen på torget drabbar nu grabbarna samman dryga två timmar före avspark. Efter att de nästintill obligatoriska flaskorna slängts iväg från gänget som kom från den närliggande puben och det andra gänget svarat med vad man kom åt så kunde slagväxlingen inledas. Första clinchen ger Bajen problem då deras front på 15-20 man ensamma får stå emot hela Dif som där hade chansen att avgöra snabbt då Bajens stora bakre klunga tvekade. Efter att klungan täppt till hålet mellan dem och fronten så jämnade det hela ut sig och ett ställningskrig med flera långa stand offs utbröt i denna kraftmätning. Under den sex minuter(!) långa drabbningen så hade Dif, kanske i kraft av det lilla numerära övertaget, tre rejäla attackförsök att trycka tillbaka Bajen och få deras mobb i rullning. Det lyckades inte en gång. Bajen i sin tur gjorde en samlad kraftansträngning mot Dif mobben utan att lyckas tjäna mer än några meter. Överhuvudtaget så var det så tajt och jämnt att utgången inte kan bli annat än så oavgjort det bara kan bli. Sammantaget så var det Dif grabbarna som vann marken när striden var över men samtidigt så var det rent marginellt. Bägge gruppernas fronter på 15-20 man imponerade! Det kan man dock inte säga rent generellt om de bägge ligorna där allt för många agerade åskådare under stora delar av boxet. Dock så täckte även dessa kikare upp någorlunda bra när det väl blev press på sin egna front. De långa passiva stand offs kan säkert förklaras med ömsesidig respekt, trötthet samt dåligt bakre tryck.

Supporterpolisen var på plats under hela härligheten med en filmkamera. Märkligt dock utan några uniformerade poliser vilket gjorde att det hela inte bröts upp förrän Bajen fick polisen i arslet och tvingades lämna platsen kort innan Dif gjorde detsamma. Flera av frontgrabbarna var rejält trötta och blodiga efteråt. Minst tre personer fördes till sjukhus och minst lika många omhändertogs av polis. Drabbningen var helt vapenfri om man bortser från det som slängdes mellan grupperna i början av bråket. Sparkar mot liggande förekom när tillfälle gavs men även prov på mer gentlemannamässigt beteende.

Själva fotbollsmatchen slutade 2-2 efter en färgsprakande underhållning på Råsunda inför 27 108 personer. Landslagsmannen Matias Jonsson gjorde hemmadebut för Dif och både han och de övriga aktörerna svarade för en av de mer sevärda derbymatcherna de senaste åren. Efterspelet till matchen blev lugnt sedan två ganska så nöjda ligor bränt sitt bästa krut i samband med sex minuters drabbningen i Sundbyberg samt 90 minuters kampen i Solna.

Helsingborgs IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 8 augusti 2005
Toppmötet på Olympia (0-2) avgjordes på måndagskvällen men redan vid middagstid på söndagen så inleddes förmatchen i form av ett möte mellan en ung Frontline liga från Helsingborg, för dagen utan danskar som var upptagna av egen match, samt en till hälften ganska så ung Wisemen liga från Göteborg. Numerär övervikt åt WM som kom med 42 grabbar mot HIF:s 31. På en avsides parkeringsplats slogs grupperna i närmare en minut innan Skåningarna fick fly från platsen utan att riktigt ha haft något att sätta emot Göteborgarna. En person skadades under bråket.

Matchdagen såg en helt annan dignitet på polisnärvaron men trots det så utbröt flera skärmytslingar mellan lagens supportrar. Inte minst innan matchen vid Färjeterminalen där mindre grupperingar drabbade samman. Efter matchen blinkade blåljusen och polissirenerna ljöd vid Knutpunkten där flera korta småbråk bröt ut. Sammanlagt greps 22 supportrar under dagen.

Hammarby IF-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 13 augusti 2005
För första gången någonsin åkte en organiserad ligistmobb från Helsingborg upp till den kungliga, tillika fotbollsvåldets, huvudstad - Stockholm. HIF:s Frontline anlände via minibussar med 40-45 grabbar till Södertälje strax utanför Stockholm. En planerad uppgörelse var sedan en tid tillbaka styrd till en ödslig industrimark nere i Södertälje Hamn. I nästan en timmes tid hade 55-60 Bajen grabbar stått och väntat på sina antagonister. Bajen hade efter en ambitiös och minst sagt detaljrik planering obemärkt tagit sig från olika samlingsplatser via Slussen till Södertälje där man nu stod och studsade av adrenalin, förväntan och nervositet. Precis som de Helsingborgsgrabbar som de nu bara några minuter efter att klockan slagit 14 skulle drabba samman mot i en kamp för sina klubbar, sina vänner och sin stolthet.

Endast en polis från Supporterenheten är på plats när HIF kommer gående mot Bajen. Han är för ensam för att kunna göra någonting utan får, preis som veckan innan när Bajen drabbade samman mot Dif, enbart ägna sig åt att betrakta det som nu kommer. Grupperna skyndar mot varandra och när dryga 20 meter skiljer dem åt stegrar ramsan 1-2-3 KGB sig upp från Stockholmarnas strupar och Hammarby går till attack! Fronterna brakar in i varandra och Helsingborgarna gör till en början ingen besviken men i takt med att sekunderna går så visar sig Bajens styrka och organisation ta ut sin rätt. Fler och fler skåningar går i backen och när fler och fler av dess vänner skyndsamt börjar backa för att slutligen springa därifrån så kan inte HIF:s front hålla emot längre. Till slut står endast en ensam vardagshjälte kvar mot Bajen och slaget är förlorat för besökarna. Grupperna tar sig mot sina olika fordon och lämnar platsen utan några problem. Ett antal Helsingborgare ådrog sig ansiktsskador som i vissa fall bör ha föranlett sjukhusvård.

För Bajens del så blev detta en stor dag för på ett gungande Söderstadion så gjorde även spelarna såväl grabbarna som övriga hemmafans stolta genom att köra över HIF med hela 6-2 och på allvar blanda sig i guldstriden.

sverigescenen.com fastslår: att vissa må ha synpunkter på Helsingborgs kategori C följe men att det inte går att komma ifrån att HIF under en längre tid nu visat en stigande formkurva, utveckling och engagemang. När man nu även krönte det med en officiell Stockholms resa så känns det fair att också slå fast att Sverige numera har fem (5) stora ligistklubbar där kulturen är så etablerad och förankrad att ingen kan ta sig några friheter emot de fem och komma undan med det.

sverigescenen.com undrar: vad anledningen är till att Supporterpolisen varit på plats vid de senaste drabbningarna utan att sätta stopp för dem i förväg genom att ex. ringa in kavalleriet. Ute efter höjda anslag till nästa säsong månne?

Sverige-Bulgarien, Fotboll, VM-kval, 3 september 2005
Viktigt VM-kval möte på Råsunda där Sverige tog ännu ett stort kliv mot Tysklands VM nästa sommar. Ett annat viktigt möte var den förbestämda uppgörelsen mellan ligistgäng från Djurgården och IFK Göteborg.

Wisemen från Göteborg hade sedan en längre tid tillbaka satsat stort på det som brukar beskrivas som den "årliga Stockholmsresan". I år inföll resan med en landskamp vilket inte hör till vanligheterna. Man reste med full styrka upp med cirka 75 grabbar inklusive alla äldre "goa gubbar". Djurgårdsgrabbarna som vetat om Göteborgarnas ankomst i drygt en vecka hade problem då många tongivande ej dök upp på Dif:s samling i S:t Eriksplan på eftermiddagen. DFG:s laguppställning för dagen skulle slutligen bestå av cirka 45 grabbar där påfallande många kom från DYG och DMG. Osäkerheten var därför stor när Stockholmarna ändå tog pendeltåget ut mot Jakobsberg vid 16-tiden. Det finns alltid en risk att något går riktigt snett när man går in i en drabbning med fel nummer och mindre bra självförtroende mot en etablerad liga, å andra sidan så hade man ett bokat möte sedan en tid tillbaka som man ämnade att dyka upp till också.

När DFG kommer upp från trappaorna är klockan 16.30 och på torget brakar det nu mellan två av landets största firmor. Djurgårdarna splittras snart upp i två gäng med stora avstånd till varandra medan Wisemen "håller ihop" sin mobb bättre, för dagen utrustade med orange armbindlar. Folk från bägge gäng går i backen men det är snabbt tydligt att WM för dagen har en betydligt tuffare och numerärt överlägsnare front än DFG. Dif som nu har stora problem försöker samla ihop styrkorna genom att springa runt ett hus på torget men WM hinner före och öser nu stolar och annat från en uteservering mot Dif. Fler och fler Djurgårdare går i backen och möts inte av någon barmhärtighet där de istället får motta flertalet sparkar mot sina oskyddade kroppar. Hela Göteborsgligan går nu till samlad attack och Djurgårdarna är chanslösa och tvingas lämna platsen springande.

Flera personer visade upp skavanker från bråket men endast två behövde ta sig till sjukhus för behandling. Återigen så var även Supporterpolisen representerade på brottsplatsen utan att agera och när väl kavalleriet kom så var slagskämparna borta från platsen. Djurgårdarna fick ägna lördagskvällen åt eftertanke. För IFK Göteborg slutade det med kalas på väg hem till Västkusten.

Färjestads BK-Linköping HC, Ishockey, Elitserien, 15 oktober 2005
Lokalpressen rapporterar om att berusade LHC-fans ställde till med stor oreda i samband med lördagsmatchen mot hemmalaget Färjestad i Kalstad. Redan före matchen ingrep polisen mot de tillresta fansen och elva supportrar fick följa med till polisstationen sedan bland annat en busskur välts. Fler ingripanden fick göras i den första periodpausen sedan supportrar från de bägge lagen hamnat i bråk inne i ishallens gångar. I slutet av matchen kastades ett flertal flaskor mellan fansen på läktarplats och tre supportrar skadades lindrigt medan fyra greps.

IFK Norrköping-Västerås SK, Fotboll, Superettan, 22 oktober 2005
Sista omgången i Superettan och ett, sportsligt, betydelselöst möte på Idrottsparken mellan två lag som inte motsvarat förväntningarna. Sedan en tid tillbaka så fanns planer på ett uppgjort möte mellan lagens båda kategori C-följen. Det planerade mötet blev dock ej av och grupperna verkar rejält oense om både vems fel det var samt det mesta om det följande händelseförloppet, därför ser denna sammanställning lite annorlunda ut än många andra rapporter.

VSK intog hur som helst restaurang Bryggeriet i Norrköping. På grund av ett taktiskt missöde hade Norrköping grabbarnas samlingsställe O´learys läckt ut till Västeråsarna som timmen före avspark uppenbarade sig utanför restaurangen. VSK uppger att man gav Norrköping chansen att ta sig ut men när så ej skedde gick VSK grabbarna till attack mot puben och Norrköping. Norrköping uppger att VSK attackerat puben genom att kasta en papperskorg, stolar och annat löst bråte mot Peking fansen som i sin tur svarat med att vräka stolar, bord, ölglas, flaskor och askfat tillbaka. VSK uppger att man försökte ta sig in på puben men slogs tillbaka av Peking grabbarna som beväpnade med allt möjligt bråte förhindrade ett övertagande av restaurangen. Norrköping i sin tur säger att några av deras grabbar lyckades ta sig ut från puben för att konfrontera gästerna men innan någon större slagväxling hinner utbryta så uppenbarar sig den första polispatrullen och de små grupperingarna (12-13 man på bägge håll) springer iväg i varsin riktning. Två Västeråsare och en Norrköpingskille skadades i den flaskkastning som inträffade. Sju Västeråsare omhändertogs av polis enligt den välkända polislagens 13:e paragraf och hundratals chockade lördagsflanörer i centrala Norrköping fick lite gratis underhållning på köpet.

Malmö FF-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 23 oktober 2005
Sista omgången i fotbollsallsvenskan 2005 och Bajen reste söderut med full styrka. Uppemot 75 Bajengrabbar i KGB & Tumbas regi sammanstrålade på lördagen i Köpenhamn, Danmark. Till en början hade resan utmålats som en festtripp men allteftersom gick det upp för resenärerna att det var good old ultra violence i fokus. Diskussioner hade förts med Bröndby om en uppgörelse men då dessa inte visat tillräckligt med intresse gick erbjudandet istället över till FC Köpenhamns grabbar som hade hemmamatch mot Horsens i Parken på lördagen.

Rådhusplatsen kl:18.00 var bokat men då Bajens samling plötsligt spottades av dansk polis kort före avgångstid så tvingades Stockholmarna lämna puben med polisen i släptåg och istället hoppas på en snabbare konfrontation med FCK. På Strögets gågata uppenbarade sig plötsligt FCK med ca 40 man och ett i dessa kretsar välkänt adrenalinstint och uppeldande vrål steg mot skyn när grupperna rörde sig mot varandra! Polisen var omgående på plats och batongvevade mot grabbar som kom för nära samtidigt som Bajen redan från start var splittrade i två mindre grupper vilket gav FCK chansen till en början. Men i takt med att fler och fler Bajare kom igenom polisens nät så började danskarna att svikta betänkligt. Man räddades dock av polisen som nu gick in hårt på svenskarna samtidigt som FCK kunde avancera framåt igen. Bajen samlade till en gemensam motattack som tillsammans med polisens alltmer synliga närvaro fick FCK att retirera från platsen. Längs smågatorna fortsatte nu bråken när mindre grupper av danska- och svenska fotbollsgrabbar fortsatte att attackera varandra. Fyra danskar och två svenskar greps och anhölls i samband med bråken. En Hammarbysupporter skadades efter att ha träffats av ett glas i ansiktet. Under kvällen/natten utbröt flera andra mindre bråk med tillresta Stockholmare inblandade i.

På söndagen var det ett slitet gäng Bajengrabbar som tillsammans med ett tusental andra Hammarbyare intog Malmö. En planerad uppgörelse med MFF:s grabbar blev ej av då Bajen blivit såväl kraftigt försenade som decimerade och MFF i sin tur hittade av polis. Polisen som dagen till ära lanserade sina nya skott- och krossäkra polisbussar vilket man även var mäkta stolta över. Mängder med visiteringar gjordes under matchdagen i Malmö och ett 20-tal personer omhändertogs även.

På Malmö Stadion tog bortalaget en meriterande 1-0 seger efter segermål av norrmannen Petter Furuseth Olsen och därmed knep Hammarby den åtråvärda fjärde platsen vilket även gav kvalificering till Royal League turneringen i vinter. Det var ett trött men lyckligt gäng Bajen ligister som reste hem till Stockholm igen efter en lyckad helg. För Malmö FF del så avslutades en tung säsong med ännu en tung förlust och det sportsliga bokslutet för året kan inte bli annat än ett fiasko då den tippade guldkandidaten inte slutade bättre än femma till slut.

Djurgårdens IF-Linköping HC, Ishockey, Elitserien, 6 november 2005
Ishockeyintresset i huvudstaden i allmänhet och bland Djurgårdens grabbar i synnerhet har inte varit på topp på åratal. Till hemmamatchen mot Linköping HC i Globen hade dock en liten gnista tänts i och med att en grupp LHC fans skapat rubriker i både lokaltidningarna och de mer rikstäckande kvällstidningarna. Enligt journalister började klubben få ett så kallat "huliganproblem" och till matchen mot Djurgården manade fansen dessutom till bred uppslutning och hot om bråk förekom på diverse olika Internetforum. Det ledde till att DFG/DMG kallade till samling och upp emot ett 80-tal Dif grabbar träffades innan matchen i Globenområdet för att välkomna eventuella besökare.

Allt förlöpte dock någorlunda lugnt innan matchen och besökarna höll en låg profil. En incident rapporterades innan matchen då Dif grabbar attackerade LHC fans utanför ingången till Globen. Mitt under matchen tog sig ett antal Djurgårdsgrabbar in på Linköpings klacksektion och läxade upp en del av supportrarna med såväl lavetter som spydigheter. Ingen opponerade sig.

Efter matchen skulle dock Djurgårdarna råka ut för en överraskning då åtta st grabbar från Hammarbys KGB gett sig ut på ett "självmordsuppdrag". Som så många gånger tidigare så hade Bajarna förvisso marginalerna på sin sida men det undanskymmer dock inte deras insats i det som senare följde. Medan den stora gruppen Dif grabbar strök runt Globen på jakt efter potentiella bråkstakar från Linköping så gick den lilla Bajen mobben till attack mot Djurgårdssupportrar på Globenbron som slogs blodiga. Bajarna drar sig för ett ögonblick undan samtidigt som 14-15 st Dif grabbar får nys om vad som händer på bron och rusar dit. Bajen återvänder till platsen och nu utbryter ett slagsmål modell hårdare mellan de två grupperna. I närmare två minuter pågår bråket och Bajen är tuffa och håller ställningarna trots att de är färre till antalet. Innan fler Dif grabbar hinner anlända till platsen kommer istället polisen som batongslår upp slagsmålet och grupperna försvinner åt var sitt håll. Den ena gruppen nöjdare än den andra.

HV71-Linköping HC, Ishockey, Elitserien, 17 november 2005
Linköping HC:s allt aktivare hockeyligister hade redan på onsdagskvällen ställt till med bråk i samband med bandymatchen mellan BK Derby och Västerås SK i Linköping. Där attackerades de tillresta VSK fansen innan matchen och ett tiotal Linköpingsbor greps. På torsdagen var det dags för resa till Jönköping och hockeymatchen mot HV71.

LHC grabbarna hade blivit kontaktade av en nystartad gruppering inom HV71:s supporterkretsar som ville mötas innan matchen. 20 minuter före nedsläpp drabbade ca: 25 HV supportrar samman med 21 st LHC fans på en parkeringsplats i Kålgårdsområdet strax söder om frikyrkliga Jönköpings centralare delar. Slagsmål utbryter på bredden mellan två splittrade ligor som trots de låga numren har svårt att hålla riktigt tajt. HV drar det kortaste strået och blir dagens förlorare trots att oskulden togs. Vissa av hemmafansen var enligt uppgift beväpnade med påkar/plankor men tvingades trots detta att fly från platsen innan de första polisbilarna anlände. LHC försvann åt andra hållet och kvar lämnades en skadad HV supporter som fördes till sjukhus för omplåstring. Enligt polisuppgifter lämnades även två anmälningar om misshandel in vilket innebär att HV fansen redan fått in golare i leden vilket inte är en bra start!

Väl inne i ishallen hade LHC grabbarna planerat en attack på HV:s klackläktare dit man köpt biljetter och skulle smyga in tre och tre. Men redan efter att de första sex LHC fansen tagit sig in utbryter ett stort bråk på läktaren mellan fansen vilket föranleder polis och vakter att ingripa. En LHC supporter greps vid tillfället.

Ungefär en vecka senare, fredagen den 25 november, var det dags igen. I samband med Västerås SK:s bandymatch i Motala mot IFK stannade ca: 35 VSK grabbar från VSK Casuals till i Linköping för att betala tillbaka för attacken man blev utsatta för en vecka tidigare i samband med bortamatchen mot BK Derby. Ungefär ett 30-tal LHC grabbar mötte nu upp VSK på en parkeringsplats vid Cloetta Center klockan 22 på kvällen och ett bråk modell större tog vid. LHC uppger att VSK attackerade dem med påkar, plankor och vägpinnar (vilket VC förnekar) vilket fick till följd att hälften av LHC ligan backade omgående. De resterande 15 grabbarna försökte ta fighten men flertalet LKPG går i backen ordentligt under den lååånga minut bråket pågick och scenerna som utspelas är bitvis otäcka. De resterande Linköpingsgrabbarna tvingas fly från platsen och när polisen slutligen började närma sig splittrades grupperna upp åt var sitt håll. Flera supportrar till sjukhus.

AIK-Hammarby IF, Ishockey, Allsvenskan, 18 november 2005
Fredagens Stockholmsderby i Hockeyallsvenskan blev en av de stökigaste tillställningarna på länge. I över två månader hade AIK:s kategori C organisation, denna dag styrd av Firman Boys, planerat kvällen där förhandssnacket handlade mycket om att KGB haft marginalerna med sig såväl på Vasagatan som i Sundbyberg ett år tidigare. Nu skulle Bajens aktiva ligistorganisation falla en gång för alla och man skulle göra det hårt. Numrena skulle hållas nere och den gamla devisen kvalitet framför kvantitet skulle gälla. 60 st AIK grabbar tillfrågades om medverkan på samlingen där all kommunikation sköttes face to face just för att försvåra polisens arbete. AIK grabbarna representerades av FB, YB samt ett mindre antal utvalda Baby Boys grabbar.

Till skillnad från AIK så hade Bajen inte kunnat lägga ner samma förberedelser på derbyt då man varit mitt uppe i en slutspurt i fotbollsallsvenskan. Veckorna innan derbyt tog dock planeringen fart och några dagar innan derbyt gick det ut ett SMS meddelande till ett större antal Bajen grabbar med uppmaningen att "KGB behöver Dig!". Då hade det bara 24 timmar tidigare slutligen bestämts med AIK:s representanter att drabbningen skulle ske i Bandhagens Centrum i södra Stockholm, klockan 18.45. Bägge ligorna satte sig strategiskt nog på pubar i dess absoluta närhet så att förflyttningen till mötesplatsen skulle kunna ske så snabbt och smidigt som möjligt. Bajen på Engelbrekt i Högdalen och AIK på Caledonian Inn i Bandhagen. Bägge grupperna spottades tidigt av respektive liga. Förutsättningarna fanns för en riktig holmgång! Men som så många gånger tidigare så var polisen även denna kväll steget före och poliser i mängder omringade de bägge pubarna och den planerade sammandrabbningen fick ställas in. I Högdalen försökte ett 60-tal Bajengrabbar ta sig ut bakvägen och i Bandhagen radades ett 60-tal AIK grabbar upp längs husväggarna för visitation innan man tilläts lämna platsen via tunnelbana mot Globen. Antiklimaxet var totalt! Den känslan skulle dock hinna ändra sig senare under kvällen.

Ungefär samtidigt som detta sker drabbar klubbarnas omyndiga förmågor samman på Kungsholmen där ett 40-tal AIK grabbar kör över 35 Bajen grabbar. En gripen och en till sjukhus.

Väl inne i Globenområdet så tar sig AIK:s elitgrabbar in på Röda Kvarn och inväntar Bajen som meddelat att man är på väg. Bara minuter innan matchstart passerar 4-5 Tumbabajare restaurangen och AIK:arna tror då att Bajen är här och stormar ut. Det visar sig vara falskt alarm då grabbarna är ensamma men detta upptäcks försent och Bajarna jagas iväg. Istället tar sig AIK mobben in på Hovet där man markerar sin närvaro genom att placera sig längst ner till vänster på AIK kortsidan. Sex minuter in på matchen kliver Kompisgänget Bajen in på sin klackläktare på långsidan närmast AIK grabbarna. Det är oro i luften. Adrenalinet pumpar ut från hundratals grabbar och det som nu händer är oundvikligt! Bajen tar sig längst ner på läktaren och börjar genast röra sig mot AIK:arna som inte är sena att svara på inviten. Trots stora säkerhetsapparater i båda klubbarna och en lika stor polisnärvaro så är inga på plats utan hela nedre läktarsektionerna ligger helt fria. Gnaget rusar mot Bajarna och precis i höjd med mittcirkeln möts grupperna och slagväxling utbryter inför öppen ridå, 5716 åskådare och i TV:s direktsändning. Supportrar från bägge lagen går i backen och det är läktarvåld när det är som vackrast där klubbfärgerna försvaras till varje pris. Över hundra år av ära och heder har fört grupperna hit och ingen tänker vika ner sig på sin egen hemmaplan! 30 sekunder senare rusar publikvärdar, uniformerad och civil polis ner längs läktaretagen med batongerna i högsta hugg. Slagmålet bryts upp och en stor mur av gulklädda publikvärdar och polis tar nu kontroll över den kaotiska situationen och börjar driva AIK:arna tillbaka till sin kortsida. Det kokar på Hovet. Klackarna manar på de sina och flera smågrabbar på plats med sina föräldrar gör stora ögon. Lika förskräckta de blivit av vad de precis bevittnat lika fascinerade har de blivit och de har fått ett givet samtalsämne på dagis och i skolan. Om åtta-tio år så kommer några av dom själva att delta i liknande bataljer för sina klubbar. De vet inte om det själva ännu. Vi vet det. Vi har alla sett det. Vi har nämligen själva varit de där smågrabbarna.

Matchen igenom står nu publikvärdar och kravallutrustad polis inne på läktarna men det är en fortsatt hätsk stämning och flera försök att attackera varandra i gångarna görs men polis slår bryskt ner alla försök och totalt slängs 37 supportrar ut från Hovet. Vissa misshandlas av polis med batonger och pepparsprej. I slutet av matchen vräker ett antal AIK grabbar ner glas och flaskor mot Bajarna från Hovets VIP avdelning på kortsidan närmast Bajenklacken. KGB svarar med att slita loss stolar för att slänga tillbaka. Kravallutrustad polis går in på läktaren och slår ut Bajarna med en ordentlig batongattack. Väl utanför Hovet på Globenbron går KGB till attack mot vanliga AIK supportrar samtidigt som klubbarnas baby firmor drabbar samman utanför arenan.

FB/YB/BB tar sig utan polisnärvaro via smågrupper in till restaurang Läckerbiten vid Skanstull. Enligt uppgift är Bajen på väg in via tunnelbanan. Samtidigt som Bajen anländer till Södermalm kommer kavalleriet i form av polisbussar i mängder samt civila spanare. De hinner dock inte förhindra det bråk som utbryter när KGB kliver upp från tunneln med 25-30 grabbar. AIK:arna går till attack med 45-50 grabbar och slagsmål utbryter en kort stund innan Bajen tvingas fly ner i tunneln. Polisen går nu till attack med batonger och pepparsprej mot Gnaget som drivs bortåt mot Clarion Hotell och baksidan av Ringens köpcentrum. Där genar man över gatan och lyckas springande ta sig ifrån polisen och via smågator upp till två branta trappor som leder rakt ner på Götgatan. Där väller Gnaget ner nu med ett 40-tal grabbar samtidigt som Bajen kommer ångande från huvudgatan och en närliggande pub med 30 man och en cykel. Kollisionen är total och grabbar slåss nu öppet på gatan som ser ut som ett slagfält. Polisen har ännu en gång tappat kontroll över situationen och KGB tvingas ännu en gång att backa från sina egna gator. En Bajare som springande lämnar platsen skriker till sina kamrater "Vi blir ju knullade för fan!". Polisen som kallat in extraresurser för att stoppa kaoset på söders gator har nu helt tröttnat och jagar supportrar åt alla håll och kanter och grupperna splittras slutligen upp. En AIK grabb som blivit sprejad med pepparsprej tar sig in på Brother Tuck där han försöker sig på en kamikaze attack genom att utmana hela puben men en Bajengrabb klipper ner honom i golvet.

Det rapporteras också om bråk mellan yngre supportrar i Kallhäll under kvällen samt att anmälningar om misshandel och skadegörelse "strömmade in" efter gatloppen på Södermalm enligt polisen som betraktade kvällen som "mycket stökig". Vi noterar även att gamle Djurgårdsspelaren Håkan Södergren trakasserades med småmynt och glåpord under matchen sedan han haft den dåliga smaken att placera sig i en TV-studio framför AIK klacken. En planerad puckkastartävling ställdes även in sedan arrangörerna varit oroliga för att puckarna skulle hamna i fel händer...

sverigescenen.com anser att det var en riktigt stökig kväll...och jävligt rolig! Fler sådana här hatmatcher och ishockeyn kanske kan få ett riktigt publikuppsving som det så väl behöver i Stockholm.

sverigescenen.com kan också informera alla journalister och julgranar om att själva hockeymatchen slutade 2-1 till Hammarby sedan Linus Stensson avgjort 2,28 in på förlängningen. Bara så Ni vet!

Djurgårdens IF-IFK Göteborg, Fotboll, Royal League, 27 november 2005
Ligistturneringen Royal League gick in på sitt andra år och våldsamheterna fortsatte i samma anda som under föregående säsong. På lördagen, dagen före match, var en planerad uppgörelse mellan lagens båda kategori-C följen i antågande. Djurgården, för dagen representerade av ett 50-tal grabbar mestadels från DFG men även DMG och DY, var extra laddade. Orsaken givetvis debaclet mot Göteborgs firma i Jakobsberg tidigare under säsongen. IFK Göteborg anlände till Stockholm med ett 50-tal grabbar från WM och GYD. En mer orutinerad och yngre liga än senast man var i staden vilket skulle straffa sig senare under dagen.

Trots att Djurgår´n tidigt blev spottade av polisen under sin förortssamling så lyckades man efter ett pub- och områdesbyte skaka av förföljarna och via tunnelbanan ta sig till Slussen. Därifrån gående via Svartensgatan till Östgötagatan samtidigt som IFK Göteborg kliver ut från sin pub på Folkungagatan och grupperna ser varandra för första gången från kanske 200 meters håll. Scenen som nu utspelar sig inför chockade eftermiddagsflanörer på Södermalm är stark. Några stenar flyger mellan grupperna och sedan brakar det loss med det så i dessa sammanhang vedertagna begreppet, big time! Första vågen är helt jämn när grupperna väller in i varandra. Men ganska snart så går Dif till en förnyad attack vilket får Göteborgarnas bakre led att börja backa. Bollen är nu satt i rullning och WM:s främre led vet nu vad som komma skall. Fler och fler göteborgare går i backen samtidigt som andra lämnar platsen springande. Slaget är nu förlorat för västkustens stolthet och flera utsätts för en omild behandling av de nu mycket heta och aggressiva Djurgårdarna. En göteborgare misshandlas med en batong när han ligger ner på marken medan flera andra utsätts för sparkar och jämfotahoppningar. Flera till sjukhus. Smågrupper av göteborgare springer nu in i större gäng Djurgårdare runt Medborgarplatsen med blodvite som följd. Dagen är Djurgårn´s! När polisen kom till platsen kunde man gripa en Djurgårdare misstänkt för misshandel. Senare på kvällen rapporterades nya bråk mellan fansen sedan kvarvarande Göteborgare attackerats på en restaurang av Dif grabbar. Den stora klungan WM/GYD reste hem till Göteborg redan efter det stora bråket på Södermalm tidigare.

På matchdagen inträffade ett så kallat "vansinnesdåd" då den kvarvarande Göteborgsklacken utsattes för en stenattack på nybyggda Södertälje Fotbollsarena där matchen spelades. Två stora stenbumlingar kastades in efter matchen mot den av polisen kvarhållna IFK klacken och tre Göteborgssupportrar skadades.

Linköping HC-Mora IK, Ishockey, Elitserien, 10 december 2005
En viss irritation har den senaste tiden kunnat skönjas från Djurgårdsmobben DFG:s sida gentemot en av de nyare aktörerna på Scenen - Linköpings hockeygrabbar. Anledningen förutom att LKPG anses som stora i munnen är att flera "vanliga" Dif supportrar attackerats av LHC mobben i samband med lagens tidigare möte i Stockholm. DFG reste till Linköping på lördagen för att ge "färskingarna" en läxa.

Dryga halvtimmen före nedsläpp stormade en mobb bestående av 19 st Dif grabbar in på puben Royal Arm´s på Göran Dyks gata. Det är en snabb och överraskande attack som är över på mindre än en minut. LHC fans slås ner och attackeras med barstolar, glas och flaskor av Djurgårdarna. Linköpingsfansen är chanslösa och när Stockholmarna till slut lämnar puben tvingas ambulans föra två kvinnor till sjukhus efter att de olyckligtvis träffats av föremål i huvud/ansikte. Ytterligare tre Linköpingsbor rapporterade skador och när polisen kom till platsen fick man motta fem st anmälningar om misshandel. DFG reste hem till Stockholm igen med ett uträttat ärende i bagaget och LKPG fick veta att det gör ont att reta de stora elefanterna.