Scenen - 2009

Västerås SK-AIK, Fotboll, Träningsmatch, 14 februari 2009
Årets första tillställning att kvalificera sig för Scenen blev den så kallade vänskapsmatchen mellan VSK och AIK. Matchen var en del i övergångssumman för mittfältaren Daniel Gustavssons övergång från VSK till AIK under hösten.

Supportergrupper från de båda lagen drabbade samman i centrala Västerås innan matchen. Viss kontakt mellan grupperna hade förekommit och när ett 30-tal firmagrabbar (yngre + äldre) från AIK rusade in i lika många grabbar från VSK Casuals utanför ett köpcentrum gick allt väldigt fort. Vissa av Västeråsarna tappade modet och klev aldrig ut från H&M butiken utan fick istället se sina kamrater bli inslagna av AIK:arna efter några korta slagsväxlingar. Samtidigt som Västeråsarna flyr via rulltrapporna i butiken kommer polisen (som tagit följe på AIK-grabbarna under deras marsch genom stadens gator) upp i ryggen på AIK:arna. Polisen gick loss med teleskopbatongerna som nu uteslutande siktades mot huvudet. Flera supportrar fick blessyrer och en AIK:are fördes senare till sjukhus efter att ha träffats av en polisbatong nära ögat vilket kostade fem stygn. En polisman som tog sats för att knuffa in en AIK-supporter i ett skyltfönster missade helt och hamnade istället själv i skyltfönstret vilket genererade i färd till Centrallasarettet med en benskada och förmodad hjärnskakning.

Polisen i Västerås uppger att man omhändertagit fem supportrar för fylleri men ingen greps för lördagsförmiddagens bråk.

sverigescenen.com säger: Kul att säsongen är igång! Det började med en mjukstart för AIK:s kategori C-följe men ändå framgångsrikt under den korta stund bråket mot VSK pågick. Annars var allt som vanligt när polisen försökte slå in skallen på grabbarna med sina batonger. Glädjande också att den polisman som i vissa tidningar uppges ha "knuffats" in i ett skyltfönster i själva verket hamnade där sedan han själv tagit sats och missat sin egen hockeytackling på en AIK:are.

Wisemen-DFG bråket (IFK Göteborg-Qviding FIF, Fotboll, Träningsmatch / Frölunda HC-Djurgårdens IF, Ishockey, Elitserien,) 28 februari 2009
Sedan en tid tillbaka hade Djurgårdens Fina Grabbar planerat en resa till Göteborg i samband med ishockeylagets sista match för säsongen. Då bestämdes även ett uppstyrt möte med Wisemen i Kinna, dryga sex mil från Göteborg.

DFG hade kalkylerat med ca 120 grabbar men dagarna före reviderades detta till 100 man. När lördagen väl kom visade det sig att endast ett 60-tal Dif-grabbar rest iväg mot västkusten varav två bilar dessutom kört vilse vilket gjorde att exakt 56 st DFG slutligen stod redo på slagfältet. Detta mot minst 120 irriterade WM som fått stå och vänta i ca två timmar sedan gårdarna blivit kraftigt försenade. De för dagen vitklädda göteborgarna brakade samman med DFG och den första slagväxlingen är förhållandevis jämn men efter ett kortare stand off för att hjälpa nedfallna kamrater upp på benen så satte göteborgarna in sin patenterade så kallade tsunamivåg som fullständigt spolade bort Stockholmarna som nu blev överkörda efter ca 55 sekunders boxning. DFG flyr nu med WM efter sig och under ett par minuter slåss folk lite varstans men det stora slaget är förlorat för Djurgårdarna som hela tiden slagits i ett kraftigt numerärt underläge. Flera personer från bägge sidor ådrog sig skador men med en kraftig övervikt åt Dif håll. Ingen polis syntes till under hela drabbningen som var helt vapenfri. Även fast de flesta Djurgårdare verkar anse att WM agerat med stil under boxet så fanns även åsikten att flera göteborgsgrabbar gått över gränsen med huvudsparkar mot liggande och spottloskor mot fallna Dif.

Det var ett stukat Djurgårdsgäng som slickade såren efteråt och tog sig mot Scandinavium. Man hade gått in i en drabbning med väldigt tuffa förutsättningar och även tagit en hel del stryk. Besvikelse över utgången, över folk som inte var på plats, över organisationen i helhet men givetvis också en stolthet över att ha genomfört, och överlevt, ett stort slag tillsammans på bortaplan mot en av landets tuffaste ligor, dessutom kraftigt numerärt försvagade jämfört med sina motståndare.

Senare på kvällen slogs ett tiotal yngre göteborgare mot lika många Djurgårdare runt Avenýn. Och strax därefter drabbade ett tiotal yngre Djurgårdare på väg hem till Stockholm i Örebro (där för övrigt Dif Fotboll tidigare samma dag spelat en träningsmatch mot Örebro SK) samman mot sex st lokala ÖSK-grabbar som de bokat möte med. Gårdarna fick efter ett tag backa för Örebroarna sedan den psykologiska effekten med för många utrusande kroggäster blivit för mycket för dem.

sverigescenen.com tycker: att det förvisso tyder på pungkulor att möta WM med så pass stor nummerskillnad (men hade man egentligen så mycket "val" i det läget!?) men att det också var snudd på självmord och utgången kändes given. Det krävs betydligt mer än så här för att rubba WM på (nästan) hemmaplan. Nummer är absolut inte allt men denna gång var differensen alldeles för stor för att det inte skulle påverka utgången.

sverigescenen.com misstänker: att antingen så är WM fantastiska organisatörer som helt obemärkta lyckas ta sig till en drabbning med 120 man när halva Stockholm länge vetat om att DFG var på väg eller så är det så att Supporterpolisen/Länskrim i Göteborg är fullständigt inkompetenta. Välj själva...

Helsingborgs IF-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 7 april 2009
Den första sammandrabbningen skedde redan på fredagskvällen (3 april) när ett sedan veckor tillbaka uppgjort supporterbråk fick sin utlösning. På en parkeringsplats i Höganäs, ca: 2,5 mil från Helsingborg, möttes ett 60-tal HIF-grabbar i Frontlines regi mot ett 45-tal Blåvittgrabbar från Wisemens organisation. På grund av en tidigare trafikolycka försenades Göteborgsmobben med ca 30 minuter. Men när boxet väl körde igång vevades det friskt fram och tillbaka men där Göteborgarnas större rutin och mer samlade hårdhet fällde avgörandet och skåningarna lämnade platsen springande efter ca 1 ½ minut. När polis anlände till platsen stoppades ett flertal fordon för kontroll och två personer omhändertogs, en misstänkt för narkotikabrott och en annan misstänkt för drograttfylla. Väl hemma i Göteborg igen attackerade WM-grabbar Gais-supportrar som fick käka asfalt.

På matchdagen tisdag (7 april) utbröt nya oroligheter innan matchen sedan Blåvitts yngre grabbar i Gothenburg United drabbat samman med HIF:s liga i den branta Hallbergstrappan. Göteborgarna som kom uppifrån var klart färre men då man dels hamnade högst upp i trappan och dels slapp ha polisen i ryggen så tog man bra skalper och mark innan polisen slutligen kunde splittra supportrarna genom att attackera HIF-mobben bakifrån. En Helsingborgare skadades sedan han fick en polisbatong rätt i huvudet av en "modig" snut.

Mitt under matchen drabbade ett tiotal grabbar från vartdera lägret samman i ett kortare box på stan där skåningarna drog det längsta strået när Göteborgarna tog till flykten. Supportrarna hade tidigare suttit på två olika pubar och följt matchen på TV.

Totalt under matchdagen greps en HIF-anhängare misstänkt för misshandel och ett 20-tal supportrar omhändertogs tillfälligt.

IFK Göteborg-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 11 april 2009
Det var inga dåliga förutsättningar. Första hemmamatchen för IFK Göteborg på nybyggda Gamla Ullevi i strålande solsken samtidigt som motståndarna hette Djurgårdens IF som under sin första bortamatch för säsongen alltså fick Blåvitt på en lördag mitt under påskhelgen... Men det var ett stukat DFG som reste ner till Göteborg efter överkörningen i Kinna mot Wisemen sex veckor tidigare. Och det skulle inte bli muntrare miner efter denna i Djurgårdsögon katastrofdag.

Djurgårdssupportrar attackerades först med flaskor och burkar under sin marsch mot arenan vilket ledde till irritation och rusningar mot Göteborgsanhängare. Rusningarna och utfallen fortsatte sedan ända vägen in på Gamla Ullevi där flera göteborgare attackerades. Väl inne på arenan sjönk Stockholmarnas humör snabbt när baklängesmålen började trilla in. Djurgårdsspelarna skämde ut sig fullständigt och 0-4 i paus blev slutligen till 0-6 efter 90 minuter inför 18276 åskådare. Många Dif-supportrar lämnade annars arenan redan i slutet av första halvlek för att slippa bevittna förnedringen. Smårörigt emellanåt på sittplats där flera Dif-grabbar hade biljetter.

Efter matchen utbröt regelrätta upplopp och slagsmålsscener vid Centralstationen där DFG och andra Djurgårdssupportrar satt på Centralpuben för att invänta sitt tåg hem till Stockholm. Det som till en början verkade vara en mindre attack från ett antal yngre Blåvitt som lockade ut Dif-grabbarna från puben var i själva verket en attack från ett större antal Wisemen från innersidan. Djurgårdssupportrarna var chanslösa och tvingades backa in på puben igen med göteborgarna efter sig. Flera Dif-grabbar gick i backen. Bord och stolar flög från Dif-håll när Göteborgsgrabbarna försöker tränga sig in i lokalen. Allt medan polisen stod och tittade på. När polisen sedan väl gick till attack så gjorde man det med teleskopbatonger och pepparsprej mot - Djurgårdarna. Utanför Centralstationen roade sig ordningsmakten med att styra sina fordon rätt in i massan av vanliga supportrar och minst en från varje klubb skadades, varav en göteborgare ganska allvarligt. Flera andra mindre bråk blossade upp runt stationen och även kvällen var stökig med flera fotbollsrelaterade krogslagsmål runt Avenyn. Bland annat vid Rockbaren där ett 20-tal DFG nådde viss upprättelse genom att tvinga ett 25-tal WM-grabbar på flykten. Göteborgarna hämtade dock förstärkning och en mobb med ett 50-tal man gick till attack mot Djurgårdarna som backade in på baren och höll dörren under tuffa förhållanden ända tills polisen anlände.

Sammanlagt greps två supportrar misstänkta för misshandel, en för skadegörelse och en för våld mot tjänsteman (efter att själv ha fått stryk av polisen), tre omhändertogs för bråk, ett 15-tal för fylleri och sex supportrar avlägsnades från platsen. Åtminstone fyra supportrar fördes till sjukhus medan några andra tog sig dit av egen maskin.

sverigescenen.com konstaterar: att möta WM är ingen enkel uppgift i vanliga fall. Att behöva göra det en matchdag i Göteborg där fotbollsligister och polismän verkar ha någon slags symbios med varandra när Stockholmsjävlarna kommer på besök är naturligtvis ännu svettigare. I Stockholm består poliskåren och dess supporterenhet inte sällan av inflyttade bönder som har mer sympatier med bortafansen än med Stockholmsgrabbarna. Så är inte fallet i Göteborg där polisen länge gett hemmagrabbarna ganska så fria tyglar, delvis pga inkompetens men delvis också pga tillsynes ren välvilja.

Gais-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 13 april 2009
Lugnt såväl före som under matchen. Efter matchen brakade det dock loss och det mycket tack vare ett lag som inte ens hade matchdag. Ett 20-tal yngre grabbar från IFK Göteborgs Gothenburg United hade tagit sig till Göteborgs Central där Helsingborgs chartrade supportertåg skulle avgå efter matchen. Av de 450 Helsingborgarna så var ett 80-tal från HIF:s Frontline. Göteborgarna gick först till attack mot skåningarna som blev något tagna på sängen men de fann sig snabbt och började istället ösa bråte mot Blåvitt-killarna i form av glas, flaskor, papperskorgar och enligt uppgift även en resväska. Göteborgarna är chanslösa och efter ca: 20-30 sekunder slås de bakåt och tvingas springande lämna Centralstationen.

Stort ramaskri i Göteborgspressen efteråt då det var andra matchen i rad det blev rejält stökigt i staden. Två dagar före hade ju supportrar till IFK Göteborg och Djurgården drabbat samman. Det skulle även hinna bli bråk två dagar efter Gais-HIF matchen när Häcken mötte IFK Göteborg.

sverigescenen.com undrar: om samtliga journalister och politiker från Göteborg är lika naiva som de framstår med sin snedvridna rapportering? Eller är det bara lokalpatriotismen som gör sig påmind? Det är nämligen aldrig deras inhemska supportrars fel (och definitivt inte gullelaget nummer 1 IFK Göteborg) att det blir bråk utan alltid de gästande supportrarna. Utan undantag.

AIK-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 29 april 2009
Efter fjolårets mycket överraskande pubstormning i Solna timmarna före den sista hemmamatchen mot HIF så hade nu en massiv AIK-mobb slutit upp för att försöka få tag på skåningarna. Frontline lös med sin frånvaro men de hundratalet Helsingborgare som trots allt kom upp till huvudstaden skulle få en svettig afton där de aldrig riktigt kunde slappna av efter såväl kamikazeattacker, timmar av väntan och slutlig utslussning via Råsundas gräsmatta.

I samband med HIF:s 1-0 mål så tog sig två AIK-supportrar över staketet från den södra läktaren in till bortasektionen på samma kortsida och började veva loss i 180 km/h. Det var naturligtvis en kamikazeattack som förvisso var väldigt vacker att bevittna men som också bara kunde sluta på ett sätt. Med storstryk. De två heroiska AIK-grabbarna klarade sig trots allt ganska bra och publikvärdar klev snabbt in på sektionen och stävjade oroligheterna men helt klart är att oddsen 2 mot 100 är något dåliga vilket lätt kunde skönjas på de blåslagna kropparna efteråt. Dock verkar det hela varit uppskattat från den närmaste omgivningen på Södras familjeläktare där många äldre gamla rävar log nostalgiskt samtidigt som deras barn storögt och imponerat tittade på. Just i den stunden föddes det säkerligen många nya engagerade AIK-supportrar och till framtiden även en hel del nya AIK-ligister.

På planen var AIK urusla och förlorade med 3-0. Utanför planen försökte flera hundra AIK-supportrar få revansch. Hela området runt den södra läktaren med omnejd var täckt av supportrar i olika åldrar även om den här typen av aktiviteter främst lockar en stor andel ungdomar. Polis och vakter höll HIF-fansen fortsatt inlåsta inne på den södra läktaren där även skåningarnas minibussar stod parkerade. En grupp AIK-supportrar bröt sig loss och gick till attack mot polisen med en hel del ammunition som mycket framgångsrikt kastades mot ordningsmakten som till en början tvingades till reträtt. Tre polisbussar demolerades av stenar, flaskor och annat bråte. Polisen fann sig dock snabbt och med lite förstärkning så gick det som det brukar göra i dessa sammandrabbningar. Uniformerad- och civilpolis gick till våldsamt motangrepp med både batonger, pepparsprej och polisfordon där målsättningen verkar ha varit att försöka köra på de i många fall unga männen. Flera supportrar misshandlades även av polis och åtta supportrar greps misstänka för bland annat våldsamt upplopp.

I över en timmes tid efter matchen var det oroligt utanför Råsunda och även när polisen rensat området på stora grupper av supportrar så fanns det flera kvar i närområdet väntandes på HIF-fansen. Polisen valde då en annorlunda metod. Man valde att slussa ut Helsingborgarna via sina minibussar genom ryttargången på den södra läktaren, runt fotbollsplanen och ut via ryttargången på den Norra läktaren. Därifrån kunde sedan HIF-supportrarna lämna Sona och Stockholm oskadda.

sverigescenen.com tycker: att polis och vakter lägger ner alldeles för stora resurser på att skydda bortasupportrar på Råsunda. När man till och med slussar in deras fordon på läktaren, ja då har daltandet och servicekänslan gått för långt. Tänk om man skulle få den specialbehandlingen varje gång man besökte en bortaarena i ex. Göteborg. Nä vi önskar oss en mer "samarbetsvillig" poliskår som i första hand koncentrerar sig på att behandla de tillresta bortasupportrarna som skit istället för oss infödda Stockholmare, dessutom skattebetalare som vi är.

sverigescenen.com konstaterar: att AIK-fansen med den inpräntade ligistkultur som alltid existerat runt klubben är unika och Sveriges svar på engelska Millwall. Du kommer inte upp som bortasupporter till Råsunda och tar dig ton. Gör du det ändå och dessutom har den mycket otrevliga smaken att stjäla tre poäng av oss, ja då kan det ta tid att komma hem när 500 AIK-supportrar patrullerar området.

sverigescenen.com anser: att även om stenkastning och dylikt mot polisen inte direkt står överst på våran agenda så värmer det ändå i hjärtat att se alla engagerade supportrar springa omkring och skapa oreda för ordningsmakten i sin jakt på bortafansen. Redan för 30 år sedan så gick polisen ut i media och vädjade till AIK:s spelare att de måste börja vinna matcherna för att det skapade så mycket bråk utanför Råsunda annars. Ibland så är det som om tiden stått stilla och vi konstaterar något förnöjt att det givetvis ska märkas om vi förlorar matcher på hemmaplan. Så länge som inga AIK:are eller barnfamiljer drabbas och heller ingen meningslös skadegörelse inträffar så är det närmast en fröjd att bevittna inställningen hos de unga grabbarna. Det kommer vi att tycka även när vi har gått i pension.

Helsingborgs IF-Malmö FF, Fotboll, Allsvenskan, 4 maj 2009
"Ett relativt lugnt derby" sa polisen efter Skånederbyt. Ändå greps 35 supportrar och minst ett 15-tal omhändertogs under dagen. Redan vid 15-tiden kastade HIF-supportrar sten mot ett tåg från Malmö. Två och en halvtimme senare gjordes flera rusningar från båda supporterskarorna i samband med att MFF-fansen eskorterades till Olympia. Flask- och stenkastning utbröt och polisen ringade in ett flertal supportrar som under förnedrande former tvingades sitta på asfalten i över en timme medan enskilda polismän trakasserade dem. En person greps misstänkt för misshandel och en annan för att ha haft ett järnrör på sig vid visitation. Tidigare hade polisen omhändertagit berusade supportrar samt en supporter misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha hamnat i bråk med en ordningsvakt. Fem st minderåriga HIF-supporter omhändertogs under halvtidspausen sedan de kastat sten utanför arenan mot MFF-sektionen.

Efter matchen som HIF vann med 1-0 gjorde hemmafansen flera försök att attackera de gästande supportrarna längs deras promenadväg mot Knutpunkten men ett större polisuppbåd höll de rivaliserande supportergrupperna ifrån varandra.

Malmö FF-Djurgårdens IF, Fotboll, Allsvenskan, 10 maj 2009
Bråken mellan de båda lagens kategori C-följen tog fart redan på lördagskvällen (090509) i samband med en förbestämd uppgörelse i halländska Kvibille. Ett 50-tal supportrar från vardera ligorna hann bara slå på varandra i ett tiotal sekunder innan polis från Halmstad och supporterpolis från både Malmö och Stockholm (som hela tiden var närvarande under bråket) kunde stoppa slagsmålet genom att köra in med sina fordon mitt i folkhopen och hoppa ut och veva loss med batongerna. Fyra Djurgårdsgrabbar greps misstänkta för misshandel och narkotikabrott och flera andra stockholmare omhändertogs.

Senare på lördagskvällen i centrala Malmö så attackerade ett 30-tal MFF-supportrar ett 40-tal Djurgårdare på en uteservering där gårdarna först backade in på krogen innan man med en motattack kunde jaga iväg skåningarna som fick springa därifrån.

Matchdagen söndag (090510) blev förhållandevis lugn i Malmö. På Swedbank Stadion besegrade MFF Djurgården med två mål mot ett. Söndagskvällen blev dock stökigare i alla fall om man får tro kvällstidningarna som med stora svarta rubriker rapporterade om "blodiga slagsmål", "misshandlade passagerare" och "luftfartssabotage" i samband med att ett 30-tal DFG + andra Dif-supportrar skulle flyga hem från Malmö till Bromma Flygplats med Malmö Aviation. Samstämmiga uppgifter från flera olika personer som var med på resan vittnar dock för oss om en överspänd steward som tillsammans med en så kallad "vanlig flygresenär" hamnade i bråk med en Dif-grabb vars enda brott var att han inte hunnit knäppa säkerhetsbältet ännu. Den manlige stewarden fick ett psykbryt och krävde att kaptenen återvände till gaten för att slänga av supportern. I samma veva attackerades supportern med ett knytnävslag i bakhuvudet av den "vanlige flygresenären". Tumult utbröt mellan en annan Dif-supporter och den "vanlige flygresenären" där blodvite uppstår hos mannen efter en brottningsmatch i gången. Tillbaka vid gaten greps inte bara de två Dif-grabbarna av polis utan även tre andra Dif-supportrar som aldrig ens var indragna i bråket, detta medan den "vanlige flygresenären" fick vara kvar på planet! Nu blev stämningen irriterad mellan flera andra supportrar och flygpersonalen. Mer än så hände inte förrän planet landade på Bromma Flygplats där ett stort polisuppbåd brottade ner flera fullständigt oskyldiga supportrar som identifierades och förhördes. Sju Dif-supportrar är enligt polisen nu misstänkta för luftfartssabotage, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

sverigescenen.com ger Er dagens visdomsord: lita aldrig på en kvällstidning!

"Wisemen v/s LHC bråket", 10 maj 2009
En förbestämd drabbning i Ulricehamn mellan en fotbollsliga och en hockeyliga. 34 grabbar tog sig de 10 milen från Göteborg medan 32 st kom de 17 milen från Linköping. En hård första clinch och flera tuffa slagväxlingar mellan fronterna innan WM:s större tyngd och erfarenhet tog överhanden och LHC åkte i backen och började backa efter 25-30 sekunder. Fighten var i princip över men det blev ändå en andra än kortare slagsväxling där LHC enbart hade halva ligan på benen och naturligtvis då var chanslösa igen.

AIK-Hammarby IF, Fotboll, Allsvenskan, 28 maj 2009
Efter att förhandlingarna mellan de både rivaliserande firmorna brutit samman anklagade båda sidor varandra för att ha "ställt in", "bangat" och "ljugit" om planerna på en uppgörelse under måndagskvällen, tre dagar före fotbollsmatchen som spelades på torsdagen. Kompisgänget Bajen (KGB) valde då att offentligt via hemsidan Stockholm Södra gå ut med en text på söndagskvällen som blev startpunkten på en hetsig och stökig vecka. Två dagar senare svarade Firman Boys (FB) via Sverigescenen. Vi väljer här nedan att publicera de bägge gruppernas texter i sin helhet (i kursiv stil):

Stort box mellan Firman och KGB! - eller så inte

På Måndagskvällen brakade det bigtime mellan Hammarbys och Aiks ligistfirmor och ca 250 fotbollsgrabbar var inblandade i Sveriges genom tidernas kanske största slagsmål. Bråket skedde på en idealisk plats, en grusgrop flera mil utanför Stockholm. Uppgörelsen kunde ske helt utan polisinblandning då de båda firmorna tagit sig dit på det sätt som krävs. Två stycken laddade och sugna firmor kunde under flera minuter gå loss på varandra och efter ett par minuter kunde segraren koras och bla bla bla.....

Detta kunde ha varit verklighet om det nu var så att det fanns två sugna firmor i Stockholm. Istället blev resultatet följande. Gnaget och Bajen kommer överens om att det ska smälla söndag 24/5. Gnaget lägger dock in en brasklapp att man ev kan få flytta fram det hela om man "får stora skador efter difderbyt". Gnaget föreslår boxplats utanför stan, fine säger vi. Gnaget föreslår resesätt, kanon för oss. Det ser äntligen ut att kunna bli något.

Efter det ovanligt lugna difderbyt ringer dock Gnaget och meddelar att man inte "fått ihop en optimal liga" och vill ställa in det hela. Några dagar senare ringer de dock och plötsligt vill köra. På måndagen. DÅ hade dom helt plötsligt fått optimal liga. Perfekt säger vi, även om vi visste att vi tappade folk pga det. När de sedan presenterar sina krav försvinner dock våra leenden snabbt.

Firman Boys, "Skandinaviens ledande ligistfirma"(för alla riktiga huliganer endast den ledande snackfirman), vill sitta tillsammans på sin stamkrog utanför Råsunda,mitt i Solna, i ett gäng timmar och kolla den ytterst viktiga stormatchen Gefle-Aik och sedan(självklart utan massivt snuthäng) gå ca trettio meter till Råsunda dit vi ska komma ospottade. De kan absolut inte skita i denna match "för den är prio nummer ett" då Firman "är en fotbollsfirma". Som vanligt är dock begreppet fotbollsfirma något som man kan göra undantag för på mot vissa ligor, inte mot Bajen. Känns det igen från DFGruppfoto? Firman kunde till och med inte tänka sig att ta sig till Skytteholmsparken 5 minuter bort. Vi har gränser för på hur låg nivå vi sänker oss och med anledning av att vi först fick indikationer på att det äntligen var något riktigt seriöst på gång och vi därför planerat så seriöst som möjligt, så var detta för lågt.

Så, våra damer och herrar, talar en riktigt skitnödig sk huliganfirma.

Nu ses vi på derbyt alla Bajare och stöttar fram våran slitna men stolta klubb och lag, precis som vi stöttar varandra på gator och torg.

/ 123 KGB

Grin-Bajen ställde in - och lägger ut info på nätet!

Normalt sätt sprider vi inte information om vare sig inställda box eller vad som sagts i planeringen och diskussionen med andra ligor. Förutom att det är rent löjligt att sprida info om något som aldrig blev av så är det även oproffsigt då sådan info kan vara till stort gagn både för polis och media. Vi hade kunnat skriva spaltmetrar med detaljerad info om hur Wisemen ställt in en redan bokad uppgörelse mot oss eller om hur DFG visat dåligt intresse till att mötas men vi tycker inte att någon tjänar på att sådant kommer ut till allmän beskådan. Det är när det väl smäller som det avgörs, inte via texter på olika hemsidor. Det handlar om heder. Nu har dock Hammarbys KGB via sin propagandasite Stockholm Södra gått ut med diverse skitsnack, personliga påhopp och rena lögner så vi känner att vi vill delge alla vad som egentligen har hänt.

När det gäller KGB så är bakgrunden sådan att de fått en hel del stryk av oss genom åren och detta trots att fighterna uteslutande skett på deras premisser och på "deras" platser. Bara under de senaste åren så har vi exempel som Ringvägen och Götgatan på Södermalm, vi tänker på Arenagången utanför självaste Söderstadion och vi tänker på Liljeholmen där bajarna gömde sig på golvet inne i tvärbanan. Samtliga tillfällen när vi gått med på deras villkor för att få till något och tagit fighten till dom. Ska vi gå ännu längre tillbaka i tiden så finns det ingen liga som så ofta tagit boxen till Södermalm, utanför bajarnas läktare, osv som vi har gjort. Hammarby var ju ett osynligt hål på ligistkartan under många många år och KGB är än idag att betrakta som landets fjärde liga och klart svagast i Stockholm.

Vid det här aktuella tillfället så föreslog KGB två olika datum som inte passade oss. Vi föreslog två andra datum som inte passade dom. Inga konstigheter med det. Att KGB sedan redan internt gått ut till sina grabbar om föreslagna datum och platser kan knappast vi lastas för. KGB valde sedan att gå ut med uppgifterna om att vi "bangat", något vi för övrigt fick höra av halvgangsters på stan som tänkt hänga med bajarna men som knappt ens sett en bajenmatch, nu visste dom både datum och även plats för boxet. Oproffsigt är bara förnamnet!

Efter att ha diskuterat saken internt valde vi ändå att med ganska kort varsel tacka ja till att möta Bajen på ett av deras föreslagna datum - måndag 25 maj. Men vi talade också om för KGB att nu har ni fått välja datum - då väljer vi tid och plats! Då vi till skillnad(?) från Kickersgänget Bajen är en fotbollsfirma så var det självklart för oss att nu när våra grabbar ej gavs möjlighet att resa med laget till Gävle (det var vid tillfället ej klarlagt huruvida bortabojkotten skulle gälla eller ej till denna match) så ska alla självklart ges möjligheten att kunna se Gefle-AIK på TV och sedan klippa Bajen efter det. Vi meddelade KGB att vi ville möta dom på en bestämd plats i Solna kl: 21:15 vilket KGB totalvägrade och sa att "då ställer vi in, det blir inget"!

Vi kan bara beklaga deras avhopp. Men vi är sedan en tid tillbaka väldigt trötta på att behöva dansa efter andras pipor hela tiden och kan helt enkelt inte gå med på vad som helst, eller som det jämnt är med Bajen - rena utpressningsmetoderna. Vi anser att KGB agerat tveksamt, oproffsigt och rent amatörmässigt i detta fall. Det är tydligt att de mytomanfasoner som länge funnits bland deras yngre grabbar nu spridit sig uppåt i leden.

Vi satsar nu istället allt till på matchdagen på torsdag 28/5. Då har KGB inget val utan måste ta sig ut till Solna. Skillnaden är att man då har hundratals poliser som skyddar dom, det hade de inte haft i Solna på måndagskvällen.

FIRMAN BOYS

På onsdagen trappades situationen och irritationen upp än ytterligare sedan KGB bestämt sig för att tillverka en banderoll med smädande text om FB. En av KGB-killarna kunde dock inte hålla sig utan läckte i skrytsamma ordalag info till FB-grabbar under tisdagskvällen om vad som var på gång. På onsdagsförmiddagen samtalade sedan en yngre Bajengrabb med en AIK dito och sa att "om Gnaget vill ha box så kunde de komma till Backstreet". Det ville AIK:arna. En snabbt ihopsamlad AIK-liga tog sig till Backstreet för att kontrollera om uppgifterna stämde. Och väl där så stötte man på fyra st bajare som glada i hågen kom gående med en orange flagga med den sprayade texten "FEGIS FIRMAN" på. De "fega" Gnagarna klev på bajarna som fick sig sitt livs överraskning och tappade både flaggan plus modet de tidigare haft när de tillverkat den. Bajarna lämnades på marken och flaggan var nu i AIK:s ägor. Det var dock inte slut på "flaggkriget" där.

På matchdagen torsdag skulle nämligen KGB:s ståtliga och enligt uppgift väldigt påkostade banderoll - "KGB STHLM" - hängas upp på Råsundas övre Södra läktaretage. Men när Hammarby-supportrar på eftermiddagen skulle hänga upp kategori C-killarnas banderoll så stormade ett större gäng AIK-supportrar in och stal den. KGB hade nu alltså blivit av med två st flaggor på mindre än ett dygn varav den ena var organisationens egna officiella flagga.

FB samlade ihop en massiv och stygg AIK-mobb inne i City innan matchen. Detta samtidigt som en decimerad KGB-liga hade valt att sätta sig på Restaurang Mest på Södermalm där man omgående spottades av polis som höll dem under noga uppsikt. Mindre skärmytslingar med polis utbröt på gatorna. Tillsammans med resten av Hammarbys supportrar reste man sedan med det abonnerade supportertåget från Södra Station till Solna. FB tog samtidigt tunnelbanan mot Solna Centrum för att försöka genskjuta bajarna. Tåget slussades dock istället skickligt vidare mot Näckrosen av polis varför AIK:arna hamnade på "fel ände" av Solna med tanke på sina planer. I höjd med Råsundas Östra läktare stormade AIK-grabbarna mot Södra där en kortare slagväxling hann utbryta mellan fåtalet Bajengrabbar innan polis med hästar, bussar och batonger slog bort AIK:arna mot hörnet Östra/Norra. Glaskastning utbröt nu istället mot poliserna som brutalt misshandlade flera supportrar samtidigt som en polishäst fällde en supporter till marken. När situationen började lugna ner sig anlände ett större gäng Ultras-Gnagare till platsen och gick till förnyat angrepp mot polismakten. I samma veva attackerade även ett gäng bajare den närbelägna Black Army-lokalen.

Inne på Råsunda var stämningen emellanåt hätsk och det låg i luften att något mera skulle inträffa. Inne på den Norra läktaren dyker plötsligt den tidigare tagna KGB-banderollen upp i AIK-grabbarnas ägor och de hånar nu KGB öppet genom att hålla upp flaggan upp och ner. Ordningsvakter som gav sken av att försöka ingripa får backa från läktaren innan banderollen slutligen slits sönder. Senare dyker också den andra tagna flaggan upp på övre Norra samtidigt som AIK-klacken skanderar "Alla suger kuk i KGB...". "Flagg- och banderollkriget" fortsatte med att bajarna på Södra halade ut en med texten "FB - SKANDINAVIENS LEDANDE BANGARE" medan Norra Stå kontrade med "KGB - LÖGNARE, GOLARE, TJUVAR, FATTIGA, SMYGGNAGARE - KICKERSGÄNGET BAJEN". Det är en öppen skymf mot KGB som FB nu genomför och det är bajarna själva som inbjudit till det hela från början genom sitt oförskämda agerande och sina märkliga beslut under veckan. För att verkligen gnida in det hela så komer även den officiella FIRMAN BOYS-banderollen upp på det övre Norra läktaretaget.

När AIK:s Saihou Jagne strax före paus frälste större delen av de 22 973 åskådarna på plats med sitt 1-0 mål så stormade KGB mot staketen mellan Södra nedre och Östra läktaren samtidigt som man öste föremål mot Östra övre där för tillfället fem st AIK-grabbar befann sig. En bengalisk eld, småmynt i mängder och andra föremål regnade mot i första hand övre Östra men även publiken på Östra nedre fick sin skörd. AIK-grabbarna på övre Östra försvarade sin läktare och returnerade tillbaka det mesta man fick på sig och när sedan övriga AIK-grabbar från Östra övre anslöt så bröt det stora tumultet ut när supportergrupperna kastade i princip allt man kunde hitta (inklusive bengaliska eldar och rökfacklor) mot varandra under flera minuters tid. Samtidigt så gick polisen upprepade gånger in från Östra nedre med brandsläckare mot Hammarbysupportrarna som tvingades backa men de som råkade mest illa ut var de ordningsvakter och den 12-åriga flicka som fanns vid staketet och som skadades lätt av den kraftiga vattenstrålen. Till slut så stormade en stor grupp kravallutrustade poliser in på den övre Östra läktaren och tömde hela läktarsektionen närmast Södra samt även gångarna på AIK-supportrar, detta i samma veva som bajarna kastade en bengalisk eld (sannolikt riktad mot övre Östra) mitt in på den nedre Östra läktaren.

Efter matchen som AIK vann med 1-0 drev en större AIK-mobb runt i Solna på jakt efter bajarna men de hade lämnat området och begett sig mot Södermalm varför AIK-grabbarna satte sig på pubarna i Solna och firade segern.

Sammanlagt under kvällen så greps sju supportrar misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och skadegörelse. En kvinnlig jouråklagare (för övrigt en väldigt fager sådan!) fanns även på plats tillsammans med Supporterpolisen för att följa deras arbete och även för att kunna agera direkt på plats i enlighet med den nya terroristlagen som politikerna kallar för "huliganlagen".

sverigescenen.com konstaterar: att sällan har en svensk ligistfirma blivit så pass bortgjorda som KGB blev under denna vecka trots att ligorna alltså inte ens möttes i en renodlad fist-to-fist fight. FB gav Bajen en lektion i organisation och handlingskraft och kändes klart starkare på alla plan även denna derbydag. För KGB är det bara att bryta ihop och komma igen men känner vi grin-Bajen rätt så kommer nu något av följande tre alternativ att inträffa när KGB ska försöka leka maffia:
1) KGB-folk åker till någon restaurang ägd av en AIK-grabb och skickar in rutorna nattetid.
X) KGB-folk hotar "AIK:s Yngsta" med hembesök.
2) KGB-folk åker ut till KGB terretory och går loss på husväggarna med sprayburkarna.
Place your bets folks...

Sverige-Danmark, Fotboll, VM-kval, 6 juni 2009
Den svenska ligistscenen har en längre tid varit ganska infekterad och även om det blivit något bättre så finns en hel del djupa sår kvar. Därför kan den historiska "endagars vapenvila" som förhandlats fram mellan de fyra största grupperingarna kommit något överraskande för vissa, även inom branschen. Överenskommelsen bestod i att Firman Boys (FB), Djurgårdens Fina Grabbar (DFG), Kompisgänget Bajen (KGB) och Wisemen (WM) under lördagen skulle låta varandra vara och enbart koncentrera sig på de över 100 danska fotbollshuliganer som enligt uppgift skulle vara på väg upp till den svenska huvudstaden.

Redan på fredagskvällen kom rapporter om att de första danska grabbarna hade anlänt. En mindre mobb av AIK-grabbar ägnade kvällen åt att leta danskar på ett flertal olika krogar både på Södermalm och i City utan något större resultat då de enligt uppgift 40-talet Bröndby- och AGF Århus-supportrarna hela tiden hann lämna pubarna som Gnagarna fick rapporter om att de suttit på. Ett fåtal danska grabbar hittades i Gamla Stan men skonades i sin ensamhet och ovilja.

På matchdagen lördag var det uteslutande AIK:s Firman Boys som höll i taktpinnen. En i landslagssammanhang väldigt stor klubblagsmobb bestående av ett 80-tal AIK-grabbar samlades upp i centrala Stockholm på eftermiddagen. Samtidigt så tog DFG och WM "vapenvilan" ett steg längre genom att sitta i Solna - tillsammans. KGB hade annat för sig denna helg och lös helt med sin frånvaro.

Uppgifterna om att över 100 danska grabbar skulle ta sig till Stockholm och VM-kvalmatchen visade sig tidigt ej stämma utan nu handlade det istället om det 40-tal danska grabbar som bevisligen var på plats och som var första prioritet för alla svenska ligor och därmed ett jagat byte. Det var ingen tvekan om att danskarna kände av detta, ensamma i ett annat land med en ligistorganisation och tradition som vida översträcker de danska ligornas. Medan AIK-grabbar attackerade danskar i en snabbattack på Sergels Torg där flera tusen danska supportrar samlats så satt de danska ligisterna på Pickwick på Drottninggatan där de snart skulle ledsagas av en stor polisstyrka mot Solna och Råsunda.

Polisen ja. Det pratas ofta om massiva polisinsatser och dylikt men insatsen under lördagen var något av det mest omfattande på väldigt väldigt länge. Det såg verkligen ut som att det gick två poliser per grabb. Nu var det ju inte enbart fotboll denna dag utan även den svenska nationaldagen vilket brukar innebära demonstrationer och bråk mellan olika vänster- och högergrupper. De bråken uteblev nästan helt varför polisen tidigt hade ett överflöd av resurser som istället kunde läggas på VM-kvalinsatsen och då att hålla de svenska grupperna under minitiuös uppsikt och ifrån de danska risksupportrarna.

Två mobbar, en bestående av AIK-grabbar och den andra främst bestående av Djurgårdsgrabbar men även ett antal IFK Göteborgsgrabbar, strök vid olika tillfällen runt Råsunda och dess pubar med polisen i hasorna på jakt efter de än så länge osynliga danskarna - utan resultat. De ur AIK-mobben som inte hade biljetter till matchen valde att se den på en pub i Solna. Sverige var dock värdelösa och 1-0 förlusten innebär att landslaget nu får mycket svårt att nå VM i Sydafrika nästa sommar - trist!

Direkt efter matchen försökte polisen slussa AIK:arna åt tunnelbanenedgången motsatt sida från Solna Centrum. Ett antal AIK-grabbar bröt sig dock listigt ur polisens grepp och rusade mot nedgången till tunnelbanan närmast Råsunda där de nu segerrusiga danska supportrarna vällde ner i tunneln. Gnagarna gjorde en blixtattack och matade på danskarna som dock backade omgående och istället byttes ut mot batongslående poliser som inte backade lika lätt...

FB hade sedan återsamling på Pickwick där de danska ligisterna alltså suttit innan matchen, det skulle visa sig vara en smart manöver som nästan lyckades fullt ut med sitt uppsåt. Ett 30-40 tal AIK-grabbar hade hunnit dit och satt på uteserveringen utan polisnärvaro för första gången under hela dagen när spotters meddelar att de danska grabbarna kommer gående långt bort på den nu ganska så mörka Drottninggatan till synes intet ont anande om vad som väntade dom längre fram. AIK hoppade nu ut från uteserveringen och stormade rakt mot danskarna som blev helt överrumplade och gjorde halt medan AIK:arna dånade fram längs gatan. Danskarna är dock inte ensamma utan fram skyndar, till en början i alla fall, ett fåtal poliser som tillsammans med dansk supporterpolis batongslår först svenskarna och sedan danskarna från platsen samtidigt som det strömmar till polisbilar efter polisbilar som börjar jaga svenskarna. Danskarna ledsagas under stort polisuppbåd ner mot Vasagatan medan AIK:arna snabbt omgrupperar sig och följer efter. Poliser i nästintill varje gathörn längs hela citykärnan gör nya chocker mot svenskarna där flertalet åkte på en PL19 (kroppsvisitation) samt en avvisning från platsen och danskarna kunde ännu en gång ledsagas därifrån med polisens hjälp.

Helsingborgs IF-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 23 augusti 2009
Flera hundra Gaisare anlände strax efter lunchtid med tåg till Sundets pärla där de tydligt markerade sin närvaro genom rökgranater och bengaleldning. Gais-fansen intog restaurang "Tivoli" på Hamntorget där de barrikaderade sig innan matchen. På väg till arenan gick polisen i klinch med göteborgarna som svarade med bangel- sten- och flaskkastning. I höjd med Olympia var ett 50-tal Helsingborgsligister mycket nära att obemärkta välla in i Gaiståget. Polisen svarade med ett massivt batongregn mot skåningarna som tvingades retirera. Fullt kaos utbryter nu när splittringar sker och mindre grupper av supporterskarorna för en kort stund drabbar samman runt ett staket innan polisen ingriper på nytt med pepparsprej och batongslag. När polisen försöker gripa en Gaisare går göteborgarna till attack och polisen bestämmer sig nu för att gå in stenhårt mot fansen och matar in svidande slag med teleskopbatongerna samtidigt som hästar rider in mitt bland supportrarna.

Efter matchen slussades bortasupportrarna ut till väntande bussar som förde dem till Knutpunkten för vidare hemfärd med tåg. Detta samtidigt som en stor mobb av HIF-grabbar under närmare en timmes tid försökte komma åt dem men polisen hade nu situationen under kontroll för första gången under dagen och jagade upprepade gånger bort HIF:arna från platsen som svarade med stenkastning.

Sammanlagt greps fyra supportrar misstänkta för våld mot tjänsteman samt hot mot tjänsteman. Tre omhändertogs för ordningsstörning (PL13), sju för fylleri (LOB) samt att ytterligare två supportrar medtogs till förhör. En ganska stökig dag i Helsingborg!

Malmö FF-Helsingborgs IF, Fotboll, Allsvenskan, 31 augusti 2009
Klockan 17.10 reste närmare 1000 HIF-supportrar varav ca ett hundratal kategori C-grabbar med tåg den korta biten till Malmö för det som vanligt heta skånederbyt mot MFF. Redan innan avresan hade en mindre skärmytsling med polisen utbrutit på en pub sedan några övermodiga konstaplar försökt frihetsberöva en supporter som då fritogs av sina kamrater.

Väl i Malmö utbryter nya oroligheter mellan fans och polis bara en tvärgata från Centralstationen där polisen går fullständigt bananas mot HIF:arna som tvingas backa. HIF:arna rusar genom en kyrkogård (mycket osmakligt vältes här en gravsten!) samtidigt som rapporter inkommer att MFF är på väg. Supportergrupperna är bara ett 20-tal meter från att mötas fullskaligt men polisen hinner precis emellan och nytt kaos bryter istället ut vid korsningen Torggatan/S.Vallgatan. Bägge ligorna gör nu verkligen allt för att komma åt varandra och polisen har fult sjå att hålla tillbaka de båda firmorna. Samtidigt som polisen föser Helsingborgarna bort från platsen gör Frontline en rusning men hinns upp och ett 60-tal HIF omhändertas på platsen medan resten fortsätter att kaosa mot polisen som svarar med pepparsprej och våldsamma batongslag. Småbråk med MFF-supportrar kantar nu Helsingborgarnas promenad mot arenan, bland annat genom en pubstormning av "Atmosfär" på Fersens väg.

Matchen och dess efterspel blir dock lugnare sedan polisen satsat stora resurser på att hålla supportrarna ifrån varandra och även gjort ett rekordstort antal omhändertaganden. Hela 142 fotbollssupportrar vara de flesta HIF omhändertogs eller bussades bort under kvällen. 13 supportrar greps misstänkta för olika brott, sex st anhölls. Flera "vanliga" supportrar uppger sig också ha blivit misshandlade av polisens batonger samt nästintill överkörda av framrusande polisbussar i hög hastighet.

Som vanligt numera i samband med skånederbyna mellan MFF och HIF mycket matchdagsstök och många gripna/omhändertagna!

Hammarby IF-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 23 september 2009
Likheterna mellan AIK 2004 och Hammarby 2009 är överhängande. Usla spelare som viker ner sig tillsammans med en närmast korrupt styrelse som radar upp inkompetenta beslut och supporterfientliga uttalanden. För AIK slutade det i Superettan. Hur det slutar för Hammarby är i skrivande stund oklart men efter dagens hemmaförlust mot Gais ser det onekligen mörkt ut.

Efter Wandersons 2-0 mål på straff i den 75:e minuten stormade Bajensupportrar fram mot staketen och rev ner stängslet samtidigt som ett mindre antal hoppade nerför räcket som skiljer mot planen. I samma veva tändes ett 10-15 tal bengaliska eldar vilket bidrog till kraften i det visuella intrycket. Kravallutrustad polis rusade in och någon pitch invasion blev aldrig av. Domare Martin Hansson valde ändå att tillfälligt bryta matchen och ta spelarna av planen. Bajengrabbar tog sig då upp för hedersläktaren på den södra långsidan för att konfrontera den sittande styrelsen med VD:n Michael "Judas" Andersson i spetsen. Den gamle Göteborgsspelaren Andersson var dock ej på plats men det var ordförande Staffan Thorsell som valde att lämna sin plats under ropen "Avgå styrelsen".

Matchen återupptogs och slutade 1-2. Efteråt var det oroligt runt Söderstadion där besvikna och upprörda supportrar försökte kanalisera sin ilska gentemot sin egen klubb genom att istället försöka komma åt de tillresta Gais-fansen som satt inspärrade på bortaläktaren. Ett stort polisuppbåd på plats stoppade dock alla försök till bråk mot göteborgarna som satt inlåsta i närmare två timmar.

Debatten efteråt präglades i vanlig ordning av många överdriva "skandalrubriker" där journalistkåren som alltid försökte överglänsa varandra i olika fördömanden av de aktiva supportrarna som lever och lider med sin klubb. VD:n Michael Andersson baktalade fansen i media men den före detta chefredaktören för kvällstidningen Expressen och numera Hammarby AB-ordföranden Staffan Thorsell tog dock priset när han tillsammans med FF-ordföranden Bosse Sundling gick ut i ett öppet och närmast bisarrt brev till fansen där de helt tog heder och ära av alla passionerade och aktiva Hammarby-supportrar som de benämnde som "falska" supportrar! Det blev naturligtvis ramaskri inom supporterleden och stora krav på främst Thorsells avgång efter att han svarat för ännu fler absurda uttalanden i media. En gång journalist alltid journalist tydligen. Thorsell valde även bokmässan i Göteborg för att lansera sin nya bok framför att se Malmö-Hammarby på plats. Han förföljdes av fansen och levde sin sista tid i klubben under ett konstant hot. Hammarby IF bjöd in alla supportergrupperingar till ett möte med den sittande styrelsen men Thorsell valde att umgås med sin fru istället för att förklara sig. Han avgick en vecka senare med orden att han förvisso "gillar Bajen" men att han "älskar sin fru långt mer"...

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd gjorde som de brukar göra när Stockholmslagen ska bestraffas. Saftade på med ännu ett bötesbelopp rakt ner i den redan så välfyllda förbundskassan. Sammanlagt så dömdes Hammarby IF till 105 000 kr i böter men det inbegrep förutom Gais-matchen även bengaliska eldar och inkastade föremål i bortamatcherna mot IFK Göteborg (090920) och Malmö FF (090927). Notabelt är att inget straff utdömdes för supporterprotesten på hedersläktaren mot styrelsen. Det är alltså fortfarande okej att uttrycka sin åsikt på en fotbollsläktare i Sverige år 2009 enligt Disciplinnämnden. Inte illa! Nu har dock Supporterpolisen startat en förundersökning angående "olaga hot" i samma ärende så vi får väl se hur det blir med den saken...

sverigescenen.com säger: Som AIK:are skrattar vi och gläds naturligtvis oerhört över Hammarby och deras aktuella situation med en styrelse som försöker flytta fokus från sitt eget misslyckande och den sportsliga katastrofen genom att lyfta fram den gamla väl beprövade och alltid så medialt korrekta "huliganfrågan". Men som fotbollssupportrar och fanbärare av den passionerade läktarkulturen så är det direkt vidrigt att se hur mediedrevet med hjälp av sina självutnämnda så kallade experter och Hammarbys egen styrelse styr en ensidig debatt som är helt missriktad och en rejäl fara för svensk fotboll och alla dess tusentals engagerade och fanatiska supportrar.

IFK Göteborg-Gais, Fotboll, Allsvenskan, 5 oktober 2009
Göteborgsderbyt spelades på måndagen (5 oktober) och slutade 2-1 till Blåvitt efter ett sent segermål signerat Stefan Selakovic som fick IFK-klacken att högljutt skandera "AIK - kan ni höra våran sång..." till sina guldkonkurrenter i huvudstaden. Matchdagen förlöpte tämligen lugnt och inga större polisingripanden gjordes med undantag av en attack mot kategori-C supportrar från Blåvitt som försökte närma sig Gais-fansen på Gamle Port efter matchen. De sedvanliga batongslagen med full kraft mot huvudet och mordförsöken med polisbussar rapporterades. Inget nytt under solen där med andra ord. Inget nytt heller i att civila poliser drev runt på stan och skickade fotbollssupportrar till sjukhus eller celler, en ganska normal bild av både svensk fotboll som polis anno 2009.

Det stora bråket mellan fansen inträffade dock på lördagen (3 oktober) och var ett sedan en tid planerat sådant. Ca: 35 Blåvitt mot ca: 30 Gais möttes tidigt på morgonen vid Carlandersplatsen mitt i centrala Göteborg och ett första närmare 1 ½ minuts slagsmål tog vid där Gais stod upp bra men tvingades backa i slutet. Gaisarna samlade dock ihop sig igen och gick till motangrepp och en ny tuff slagväxling tog vid i ytterligare någon minut innan polisen anlände och kombattanterna flydde från platsen. Polisen omhändertog två 26-åriga Blåvitt-supportrar och stoppade flera andra för visitation och ID-kontroll men inga gripanden gjordes då ingen av deltagarna ville prata med polisen eller anmäla något brott.

Danmark-Sverige, Fotboll, VM-kval, 10 oktober 2009
Parken i Köpenhamn dog i praktiken (och i Guimaraes, Portugal, fyra dagar senare även i teorin) den svenska drömmen om fotbolls-VM i Sydafrika nästa sommar efter en försmädlig 1-0 förlust. På Köpenhamns gator var det desto livligare sedan flera hundra svenska fotbollsgrabbar från i huvudsak Djurgårdens IF, IFK Göteborg, Helsingborgs IF och Malmö FF tagit sig till den danska huvudstaden.

Sammanlagt 134 fotbollssupportrar greps under lördagen som av Köpenhamnspolisen betraktades som "mycket våldsam" och den "värsta sedan Uefacup finalen mellan Arsenal och Galatasaray för nio år sedan". Slagsmål bröt ut mellan fansen på ett flertal ställen runt Ströget/Rådhusplatsen såväl före som efter matchen. På "The Dubliner" innan matchen drabbade först svenska grabbar samman mot danska supportrar och sedan mot polisen. På "Café Streckers" i slutet av den andra halvleken ven bord och stolar i luften när ligistgrupper från de båda länderna gick loss på varandra. När sedan polisen stormade Streckers och försökte slå in skallarna på svenskarna urartade det fullständigt och flera svenskar greps misstänkta för våld mot tjänsteman, någon fördes till sjukhus och flera andra skadades också i huvudet efter den danska polisens batonger. Skador på puben för flera 100 000-tals danska kronor rapporterades även. Det stora bråket på Streckers startade annars med att ett 50-tal danska grabbar från i huvudsak Bröndby IF, AGF Aarhus samt Lyngby BK attackerade puben.

Under hela kvällen och framåt småtimmarna kom rapporter om mindre sammanstötningar i gränderna runt Ströget med blandat resultat där såväl svenskar som danskar fick käka asfalt och springa gatlopp.

sverigescenen.com tycker till angående det sportsliga: att det naturligtvis är väldigt tråkigt att Sverige missar VM 2010! Vi som är tillräckligt gamla för att minnas vårt 1980-tal minns ett becksvart decennium där Sverige alltid missade de stora mästerskapen. Vi har varit bortskämda de senaste åren och nu när förbundskapten Lars Lagerbäck avgår så förtjänar han respekt och all cred för sin era som alltså resulterade i fem raka mästerskap. Frågan är om vi någonsin får uppleva detta igen!? Det skiter naturligtvis den svenska pressen i vars agenda enbart styrs ut av om förbundskaptenen är tillräckligt "medievänlig" (läs: kan slicka tungan brun i Mats Olssons håriga arsle samt bjuda han & hans kollegor på många gratis gräddbakelser...).

Vi minns också hur likgiltiga och i vissa fall direkt illa vi tyckte och tycker om de flesta svenska landslagsspelarna såväl i dåtid som nutid. Då var det enbart AIK-hjälten Sven "Dala" Dahlkvist som höll fanan och kärleken vid liv. Nu uppskattar vi Olof Mellberg, Daniel Majstorovic och Zlatan Ibrahimovic men inte så värst många fler i ett landslag fullt med göteborgare, skåningar och Camp Sweden drägg. Men oavsett vad så kommer en VM-sommar utan Sverige att kännas jävligt trist!

Gais-Malmö FF / IF Brommapojkarna-IFK Göteborg, Fotboll, Allsvenskan, 23 oktober 2009
Bråk utbröt såväl före som efter fredagskvällens match mellan Gais och Malmö FF. Ett mindre box mellan ett 30-tal supportrar från Malmö och lika många kategori C-fans från Gais inträffade utanför Centralpuben sedan skåningarna kommit under attack och polisen känt sig tvungna gå in med batongslag för att återställa ordningen.

Samtidigt som matchen på Gamla Ullevi pågick spelade rivaliserande IFK Göteborg en viktig bortamatch i Stockholm mot Brommapojkarna. Den matchen följdes på plats på Grimsta IP av en stor mängd AIK-supportrar varav ett 60-tal AIK-grabbar. AIK:arna ville se Blåvitt förlora samt få tag i Wisemen. Man fick inget av det för samtidigt som Blåvitt enkelt avfärdade BP satt Wisemen på Biljardpalatset i Göteborg och såg matchen på TV. Även yngre Blåvitt-grabbar samt julgranar såg matchen på TV fast på The Queen på Viktoriagatan i Göteborg. Klockan 21.30 stormade ett 30-tal Gais-grabbar The Queen där bland annat tre stora fönsterrutor skickades in.

Polisen grep och anhöll tre Gais-grabbar misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp. Ytterligare två Gaisare greps misstänkta för skadegörelse samt våldsamt upplopp. Före matchstart greps en person misstänkt för narkotikabrott, fyra omhändertogs för störande av den allmänna ordningen, fyra för fylleri samt att ytterligare sex supportrar avlägsnades från området runt Odinsgatan.

Hammarby IF-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 25 oktober 2009
Säsongens sista Stockholmsderby spelades på söndagen med avsparkstiden 12.30 på grund av TV-bolagens allt för stora makt samt populistiska politikers rabiata åsikter. Polisen hade tack vare ett pågående EU-möte i Stockholm samma helg en stor polisstyrka att tillgå vilket märktes. Polisen lyckades även förebygga och förhindra de flesta större sammandrabbningarna mellan supportergrupperna men flera mindre skärmytslingar och småbråk inträffade även flera timmar efter slutsignalen under en lång dag med mycket alkohol.

Underrättelsearbetet i de båda firmorna fungerade till en början inget vidare utan AIK:s kategori C samlades tidigt på förmiddagen på Södermalm för att försöka överraska Bajen. Problemet var bara att Bajens grabbar då i samma stund var på väg till Näckrosen i Solna för att försöka överraska Gnagarna... Polisen kunde utan större problem splittra upp grupperna. I tunnelbanan vid Solna Centrum möttes dock en del av fansen när ett 15-tal yngre AIK-grabbar knockade ett tiotal Bajen-ligister.

Själva matchen blev en gastkramande och ångestfylld tillställning inför 23 884 åskådare där AIK genom Kenny Pavey till slut kunde avgöra i den 71:a matchminuten med sitt 2-1 mål som därmed förde upp guldjagande AIK i serieledning samtidigt som Hammarbys kris fördjupades och Superettan nu bara är en match bort. Pavey svarade sedan för en av de skönaste staketklättringarna mot Norra stå som Råsunda någonsin har bevittnat. Matchen också ihågkommen för Hammarbybacken Igor Armas sanslöst provocerande uppträdande mot AIK-publiken efter Bajens 1-1 mål. Armas blev efter detta utbuad matchen igenom och AIK-klacken njöt ordentligt av att se honom falla gråtande till marken efter förlustmatchen.

I slutet av matchen blev det bråk mellan avstängda Hammarby-supportrar och vakter på Restaurang Offside i Solna Centrum och en anländande polis överraskade alla genom att helt omotiverat dra sitt tjänstevapen. Tre Bajare omhändertogs av polis. Direkt efter matchslut chockade ett mindre antal Bajenkillar genom att ta sig nästan ända fram till AIK-puben East vid den Östra läktaren där de konfronterades av AIK-grabbar och box utbröt innan närvarande polis ingrep. En supporter greps misstänkt för misshandel och en misstänkt för narkotikabrott. Samtidigt så är det småstökigt vid den södra läktaren där missnöjda Hammarby-supportrar strömmar ut. Närmare ett 30-tal supportrar omhändertogs eller avlägsnades från platsen. Sju st FB gör en patenterad gammal klassik kamikazeattack genom att helt sonika promenera bort till Södra. Den här gången lyckades dock attacken då Bajengrabbarna först var tvungna att ta sig över ett litet kravallstaket vilket bromsade upp många. De första Bajarna attackerades direkt av AIK-grabbarna som var nöjda med sin lilla skalp inför närmast paralyserade yngre Bajengrabbar.

En liten skalp tog även de AIK-grabbar som befann sig på en eftersamling på Kungsholmen närmare sex timmar efter matchslut. Polisen hade haft grupperna under strikt uppsikt men tappade bort ett 50-tal Bajengrabbar som förvånade de flesta AIK:are genom att dels söka upp Gnagarna och dels genom att ta sig från Södermalm till City. När Bajarna klev upp genom tunnelbaneuppgången i Fridhemsplan klev AIK ut från puben. En stor polisstyrka spärrade av gatan vid Nivå 22 och batongslog bak supportrarna. AIK-mobben tog sig dock via en tvärgata till höger fram mot Bajarna som nu splittrats upp. Det ledde till att 10-15 KGB stod öga mot öga med ett 60-tal AIK-grabbar vilket slutade illa för Bajen där några åkte i backen och resten fick fly därifrån. Polis splittrade dock snabbt upp AIK:arna och omhändertog ett flertal AIK-grabbar i närområdet. I samma veva blev två st AIK-grabbar attackerade med knytnävar, glas och flaskor av ett tiotal KGB inne på Johnnys Krog en liten bit därifrån.

sverigescenen.com säger att: Det var Gnaget som tog segrarna när det väl smällde men att det var Bajen som hade den hetare viljan under dagen.

IFK Göteborg-AIK, Fotboll, Allsvenskan, 1 november 2009
Allsvenskans mest dramatiska avslutning någonsin! Inför den 30:e och avslutande omgången skiljde det bara en(1) poäng mellan serieledande AIK och serietvåan IFK Göteborg. I den sista omgången möttes de båda lagen - i Göteborg. Att kalla detta för en simpel "högriskmatch" vore att underdriva dess betydelse. Detta var den på förhand kanske största högriskmatchen någonsin och hatet mellan fansen och städerna större än någonsin!

Matchen hade föregåtts av ett stort biljettkaos där hemmalaget IFK Göteborg vägrade att flytta den superheta guldfinalen till betydligt större Nya Ullevi. Istället valde hittills obesegrade Blåvitt att spela på sin ordinarie hemmaarena Gamla Ullevi inför en anmärkningsvärt lägre publikkapacitet men också inför en betydligt mindre andel AIK-supportrar. Arrangören hade till och med valt att lämna sektionen ovanför AIK-klacken tom för att försöka reducera andelen AIK-fans på arenan. Totalt släpptes 1700 biljetter till Stockholm men AIK-supportrar svarade med att köpa upp tusentals fler biljetter på sittplatssektionerna och även i hemmaklacken via Ticnet.

Den största poliskommenderingen någonsin i samband med en allsvensk fotbollsmatch skulle möta fotbollssupportrarna i Göteborg under matchdagen. Tidningsuppgifter talade om närmare 1000 utkommenderade poliser medan betydligt mer tillförlitliga uppgifter säger 600.

I Stockholm gjorde AIK:s båda fiendeklubbar Djurgården och Hammarby olika försök att störa Gnagarnas uppladdning med märkliga "aktioner". DFG blev klotterfirma och sprejade natten mellan fredag och lördag ner AIK:s träningsanläggning på Karlberg med diverse smädelser i ett försök att...ja det kan dom nog inte ens själva svara på!? Det nyblivna Superettanlaget Hammarbys KGB var något mer fantasifulla när de i sann AFA-anda på lördagskvällen tog sig till SJ:s tågdepå i Hagalund för att vandalisera det 15 vagnar långa abonnerade tåg som skulle föra 1013 AIK-supportrar varav en stor andel kategori C-grabbar till Göteborg på söndagsmorgonen. Fönsterrutorna i åtta vagnar slogs sönder men SJ ordnade snabbt fram nya vagnar så tåget skulle utan problem kunna avgå som planerat kl: 09.24 morgonen därpå. Fantasifulla KGB var dock inte färdiga utan kl: 09.20 stod man utplacerade med två man på en bro ovanför Centralstationen där man kastade in två gröna rökbomber i de två AIK-grabbarnas vagnar. Medan AIK-arna strömmade ut ur tåget för att jaga Bajare så hoppade KGB snabbt in i en bil och åkte därifrån. En minut försenad kunde tåget lämna Stockholm utan problem.

Lördagskvällen i Göteborg blev också småstökig sedan Wisemen med undergrupper upprepade gånger gett sig på tidigt anländande AIK- julgranar runt krogarna i staden. Flera ganska grisiga misshandelsfall rapporterades. Göteborgssupportrar utlyste även en bilsamling kl: 03.00 för att genom tutor försöka störa AIK-spelarnas nattsömn sedan man tagit reda på att AIK-truppen bodde på Scandic Hotel i Mölndal. Polisen och AIK Säkerhet satte dock stopp för detta och spelarna sov gott natt igenom. Samtidigt så kontrade AIK-grabbar i Stockholm genom att lägga ut hemadresser och telefonnummer till en rad Göteborgsspelare och ledare på olika Internetforum.

En massiv AIK-mobb anlände via tåg, bilar, minibussar och flyg till Göteborg. Det gick nästan att ta på känslorna. Närmare 300 AIK-grabbar från sex olika generationer intog Centralpuben strax efter kl: 13.00 där man laddade upp inför en av dess största matcher någonsin. Samtidigt så tog sig andra supportergrupper mot Gamla Ullevi där polisen spärrat av områdena längs vallgraven för att försöka förhindra sammanstötningar mellan fansen. Trots det och den enorma polisnärvaron utbröt flera mindre bråk mellan supportrar längs vägen mot arenan. När den stora och närmast överladdade AIK-mobben med Firman Boys i spetsen inledde sin promenad mot arenaområdet så åkte polisbussar framför gruppen och insåg det som vissa göteborgare ännu inte förstått: Håll undan! Via högtalare skrek polismännen till alla göteborgare att "hålla sig ur vägen" och "springa därifrån". Ett 100-tal supportrar utan matchbiljett stormade insläppen och tog sig in. Väl inne på Gamla Ullevi ockuperade AIK:s kategori C en stor del av de nedre sittplatssektionerna (C1, C2, C3) närmast AIK-klacken på ena kortsidan. Stämningen var magisk och de göteborgare som hade oturen att hamna bredvid AIK-grabbarna blev av med både halsdukar och mössor som sedan låg i drivor nedanför sektionen.

Officiellt släpptes 17 233 åskådare in på Gamla Ullevi men AIK-sektionen på kortsidan såg överpackad ut och folk trängdes som boskap på den trånga läktarsektionen. När IFK Göteborgs Thomas Olsson med magen vinklade in 1-0 till hemmalaget var guldet i Göteborg. Nervpärsen var total och glädjen obeskrivlig i den 55.e minuten när AIK-brassen Flávio placerade in 1-1 kvitteringen. När sedan lagkaptenen och trotjänaren Daniel Tjernström sköt in 2-1 till AIK i den 85:e matchminuten var guldet definitivt i Stockholm och ett obeskrivligt kaos utbröt bland AIK-supportrarna. När matchklockan visade 95 minuter och fem sekunder söndagen den 1 november 2009 kl: 16.52 satte domaren Martin Hansson pipan till munnen och blåste av guldfinalen. Trots en järnring av poliser och vakter så stormades planen omgående av tusentalet euforiska AIK-supportrar som föll i varandras och spelarnas famnar. Lyckan var nu total. Att vinna SM-guld borta mot IFK Göteborg i den sista avgörande matchen och sedan att storma planen på deras egen hemmaarena inför öppen ridå. Förnedringen och hånet mot göteborgarna var nu optimal men skulle strax bli om möjligt ännu bättre.

Missnöjda Blåvitt-supportrar med Wisemen + undergrupper i första ledet gjorde halvhjärtade antydningar att ta sig ner på planen för att försöka konfrontera AIK:arna. Polis och vakter bildade kedja och stoppade göteborgarna. Tidigare under matchen hade man kastat mynt på AIK-spelarna, nu siktade de istället på fansen och även stolssitsar slets loss och kastades mot AIK:arna på planen. Ett 50-tal göteborgare försökte attackera AIK-fansen via den nedre långsidan där AIK:s kategori C tidigare huserat. AIK-grabbar tvingades tillfälligt avbryta sitt segerfirande för att istället ta sig upp på läktarna igen för kunna gå till motattack. Bara några få slag hann delas ut innan polis och vakter bildade mur mellan grupperna. Göteborgarna tände en bengal som slängdes in mellan Gnagarna men som snabbt returnerades innan den kastades fram och tillbaka för att slutligen landa på den övre långsidesläktaren. På denna läktare gick Blåvitt-grabbar samtidigt till attack mot enstaka AIK-supportrar på läktaren som utsattes för slag och sparkar. AIK-grabbar kom dock till snabb undsättning genom att storma upp i gångarna och upp till läktarsektionen där man gjorde processen kort med Göteborgsligisterna som åkte i backen och tvingades backa inne på sin egen arena. Samtidigt som detta sker så höjde Kapten Tjernström Lennart Johanssons Pokal upp i luften och AIK var svenska mästare för elfte gången. Vilken underbar syn!

AIK-supportrarna strömmade ut i den mörka göteborgskvällen för att ta sig den korta biten till i första hand Centralstationen men även till sina parkerade bilar. Samtidigt så var besvikna och upprörda Blåvitt-grabbar och andra göteborgare på väg till samma ställen för att konfrontera Stockholmarna. Flera direkt fega attacker mot AIK- supportrar genomfördes där göteborgarna ofta i större gäng gav sig på ensamma AIK-julgranar. Minst två AIK-supportrar attackerades av göteborgare med batong och mottog slag mot huvudet. En av dessa attacker fastnade på bild där en Blåvitt-grabb syns rikta ett batongslag mot en AIK-supporter. Flera sammanstötningar mellan supportrar på väg till Centralstationen inträffade och det var AIK-grabbar som drog det längsta strået utanför stationen där man tre gånger i rad gick till attack mot splittrade Göteborgsmobbar och fick dem att springa. Polisen är många men som vanligt i Göteborg fullständigt inkompetenta, ofta när det gäller sina "egna" grabbar/supportrar men den här gången hade man även stora svårigheter att hålla reda på de tillresande Stockholmsgrabbarna som firade stora triumfer. När AIK-supportrarna väl satt på det något försenade tåget och äntligen väntade på hemfärd till huvudstaden så slängde göteborgare sten mot tåget där minst två rutor gick sönder.

Polisen summerade dagen med sammanlagt nio gripna, varav fem misstänks för misshandel, en för försök till misshandel, två för våldsamt upplopp och en för försök till våld mot tjänsteman. Elva st omhändertogs för LOB, tolv st för PL13 medan 36 st utsattes för en PL19. Tolv supportrar fördes till sjukhus och fler än så tog sig dit på egen hand. Polismästare Erik Nord och biträdande länspolismästare Klas Friberg hyllade polisinsatsen och kallade den för "lyckad" men i själva verket var den naturligtvis ett misslyckande med tanke på hur mycket personal polisen hade att tillgå. Vi har aldrig sett en större polisinsats i Sverige och ändå smällde det över hela Göteborg och inne på arenan som dessutom stormades såväl insläpp som gräsmatta. Polisens insats efter matchen är att betrakta som ett direkt fiasko och lagens kategori C-grabbar rök ihop vid flera tillfällen liksom "vanliga" supportrar trots att polisen i princip enbart hade den korta biten till Centralstationen att bevaka. Det enda polisen lyckades med var att hålla de stora grupperna ifrån varandra innan matchen samt att förhindra ett större blodbad efteråt. Polismästarna(?) Nord & Friberg hotar nu AIK-fansen med en "omfattande utredning" angående pitchinvasionen efter matchen. Supportrarna hotas enligt polisen av både höga böter samt avstängning enligt den nya så kallade "huliganlagen". De är naturligtvis bara bittra på sina egna insatser samt det faktum att AIK-supportrar erövrade både stad som SM-bucklan. När till och med en av huliganlagens utvecklare tillika mannen som anser att fotbollssupportrar inte äger rätt till rättsskydd, före detta justitieministern Thomas Bodström, anser att planinvasionen inte faller under huliganlagen, ja då är nog Göteborgspolisen i vanlig ordning väldigt snett ute.

Väl hemma i Stockholm igen så väntade en guldfest utan dess like på AIK:arna. Först fest för AIK-hjältarna (spelare, tränare & supportrar) på Ambassadeur på Kungsgatan där FB korkade upp skumpan. Ute på Kungsgatan var det ett helt svart myller av tusentals firande AIK-supportrar och hela citykärnan var som en enda stor svartgul gata natten igenom. Dagen därpå fortsatte festen när Bojan, Pavey, Jos, Tjerna, Mutumba, Stahre & de andra AIK-ikonerna hyllades inför över 15 000 åskådare på Råsunda.

sverigescenen.com säger: Att detta var en av de största dagarna i våra redan så fantastiska liv!

Uppdaterat 2009-12-19: IFK Göteborg bötfälldes av Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd med 75 000 kr och AIK med 85 000 kr, i bötesbeloppet ingår även bestraffningar för händelser i samband med den Svenska cupfinalen mellan de båda klubbarna en vecka senare. Horribelt!

Djurgårdens IF-Assyriska FF, Fotboll, Kval till Allsvenskan, 8 november 2009
Djurgården hade efter en miserabel säsong tagit sig samman och via tre raka segrar kravlat sig över nedflyttningsstrecket. Nu väntade två tuffa kvalmatcher mot Södertäljelaget Assyriska för att avgöra vilken av klubbarna som skulle ha allsvensk status 2010. Den första matchen slutade med Assyriskaseger 2-0 och Dif var efter detta i kraftig brygga och piskade att vinna med minst tre mål alternativt med 2-0 för att ta matchen till förlängning. 2-0 stod det också efter ordinarie speltid vilket innebar 2 x 15 minuters förlängning innan ett eventuellt straffavgörande skulle ta vid. Men i den 116:e minuten gjorde Mattias Jonsson 3-0 för Djurgår´n vilket också blev slutresultatet - Djurgårdens IF därmed kvar i allsvenskan efter stor dramatik!

Redan under den första kvalmatchen i Södertälje så var det en småhätsk stämning mellan de båda lagen och dess supportrar. Returen på Stadion blev inget undantag och en stor polis- och vaktstyrka var utkommenderade för att försöka hålla ordning på de 10 458 åskådarna. Mycket var avhängt på slutresultatet men att en planinvasion var på gång efter slutsignalen stod tidigt klart. Frågan för arrangörerna var om det skulle bli väldigt glada eller väldigt arga supportrar som sprang in på plan. Under matchen kastades föremål främst från Djurgårdsklacken in mot Assyriskas spelare och avbytarbås. När sedan huvuddomaren Martin Ingvarsson blåste av matchen stormade tusentalet överlyckliga Djurgårdssupportrar in på planen för att fira med sina spelare. Inne på Stadions gräsmatta så delade en inspringande Dif-supporter ut en högerkrok i ansiktet på AFF-spelaren Andi Toompuu som sedan sprangs ner av en annan Dif-anhängare. Toompuu tog sig för egen maskin av planen och fördes sedan till sjukhus för undersökning där dock inga allvarliga skador konstaterades. I samma veva attackerades ytterligare tre AFF-spelare med knuffar, spottloskor och hotelser. En av dessa spelare var för övrigt högerbacken Martin Lorentzson som skrivit på för AIK inför nästa säsong.

Svenska Fotbollförbundets ökända Disciplinnämnd straffade Djurgårdens IF med 200 000 kr i böter plus en hemmamatch inför tomma läktare.

sverigescenen.com sörjer: att inte Assyriska kunde hålla emot och sparka undan benen på Djurgården för gott under denna annars så fantastiska fotbollssäsong. Det var ju så väldigt nära Superettan för Dif och därmed våran optimala lycka och högsta önskan.

sverigescenen.com säger också att: det finns något av en oskriven regel bland Stockholmslagens ligor (AIK, Bajen & Dif) att man inte fysiskt ger sig på varandras spelare ex. ute på stan då detta enbart skulle leda till upptrappning och ideliga hämndaktioner. Oss veterligen var detta första gången i modern tid i Sverige som en elitspelare blivit nedslagen av en motståndarsupporter, dessutom inne på fotbollsplanen. Med tanke på förutsättningarna (att Djurgården faktiskt vann matchen och klarade sig kvar i den högsta serien) så är det svårt att försvara beteendet på något sätt. Den här Dif-supportern kommer säkert få ta konsekvenserna av sitt handlande i en domstol och vi är säkra på att han inte är helt nöjd med sitt agerande idag. Det var en direkt olämplig händelse som även gav det supporterfientliga fotbollsetablissemanget chansen att sätta fokus på helt andra saker än det sportsliga. Och som man gjorde det...

Dessa vidriga gamätare till journalister och andra så kallade "experter" sparade inte direkt på krutet när "svensk fotboll dog" för femtioelfte gången. Istället för att bygga rapporteringen kring själva matchen (som trots allt ändå måste anses vara det väsentliga) så radades helsidor efter helsidor upp där de gamla vanliga instanserna tävlade om att uttrycka de kraftigaste fördömandena samt givetvis de bästa åtgärdarna för att få bukt med detta ("England", "avstängningar", "anmälningsplikt", "sittplats", "höga staket", "fler poliser") - har vi hört allt förut!? Att Robert Aschberg och Mats Olsson är två av landets främsta självutnämnda "huliganexperter" visste vi sedan tidigare men att "Golnytts" Hasse Aro nu också blivit en fullfjädrad expert inom ämnet fotbollsvåld var för oss okänt...

Det saknas (som alltid) proportioner när amatörer som journalister, förbund och politiker ska diskutera saker de inte begriper. Och det är exakt där problemet ligger för dessa individer inom det så kallade etablissemanget så varsågoda - detta råd bjuder vi på!: Så länge som Ni vägrar se längre än näsan räcker och sitter fast i Era gamla invanda tankebanor där vi alla är "idioter", så länge Ni vägrar se Er egen del i det hela, så länge Ni vägrar försöka förstå "varför" - ja då kommer Ni heller inte lyckas få bukt med detta utan att ta död på supporterkulturen först. Den supporterkultur som i mångt och mycket är den som ligger bakom 2000-talets publikboom i våra största allsvenska städer.

Vi uppskattar att ca: 1000 människor får en smäll på käften varje helg över hela Sverige. I många fall så är säkert smällen dessutom ganska omotiverad. Hur många helsidor eller uthängningar i tidningar och på TV får dessa gärningsmän? Hur många debattprogram? Hur ofta tvingas polisen uttala sig om dessa "högprioriterade" fall? Jämför ex. uppmärksamheten från Dif-matchen med den för våldtäkt nu häktade allsvenska fotbollsspelaren. Hallå! Var är proportionerna? Det var väl ändå ingen som dog på Stadion!?

Vi pratar om en adrenalinfylld fotbollsmatch där några enstaka personer av sammanlagt 10 000 uppfört sig olämpligt. Det är inte dessa individer som "skrämmer bort" publik, sponsorer och skapar en falsk verklighetsbild. Nej, det ansvaret vilar uteslutande på oinsatta, våldskåta (förneka det inte ens, 95 % av befolkningen är likadana!) och direkt omoraliska journalister från alla möjliga och olika medier. De skapar med hjälp av ännu mer okunniga politiker samt hycklande klubbledare och poliser med egna agendor en medvetet falsk bild av verkligheten. En värld där vanliga åskådare, gärna barnfamiljer, löper stor risk att inte komma hem levande efter en fotbollsmatch på Stadion, Råsunda eller Söderstadion. Det är inte gratistittare ur journalistkåren eller kvinnliga politiker som står på läktarna en regnig tisdagskväll när våra klubbar ligger åtta i serien och möter Gefle hemma och spelar 0-0. Nej, det är vi supportrar som betalar inträde och står där i 90 minuter + tillägg!

"Wisemen (IFK Göteborg) - Firman Boys (AIK) -bråket", 21 november 2009
Efter drabbningen i Skara för ett år och åtta månader sedan där Wisemen klippte AIK tog FB ett gemensamt beslut att satsa allt på att få till ett returmöte mot WM. I Skara saknades en hel del äldre grabbar och därmed även en hel del tyngd och rutin. I returmötet satsade därför AIK-grabbar sin heder och ära på att ställa upp för klubb & firma oavsett när det skulle bli av. Det i kombination med att AIK:s yngre grabbar blivit två säsonger äldre skulle visa sig vara ett vinnande koncept.

En minutiös planering från de båda rivaliserande ligistfraktionerna ledde fram till ett uppstyrt möte på lördagseftermiddagen i ett industriområde på Diabasvägen i Skövde, 15 mil från Göteborg och 34 mil från Stockholm. Klockan 14.33 klev 153 st svartklädda grabbar från AIK:s Firman Boys och AIK:s Yngsta ut på den uppgjorda mötesplatsen. Två minuter senare kommer ca: 140 vitklädda grabbar från IFK Göteborgs Wisemen med undergrupp gående från motsatt riktning. Det går nästan att ta på stämningen och känslorna. Det ligger något domedagsmässigt över hela skådeplatsen. Det frustar ur AIK:arnas strupar där de orangea tandskydden blänker i mungiporna. De står alla så tighta och ihoptryckta så att det från göteborgarnas sida säkert ser ut som att de är färre än de 153 st de faktiskt är. Det är en fin höstdag och solens strålar värmer upp grabbarna i den annars lite blåsiga och niogradiga Skövdeluften. Det är dags. Revanschen som AIK så länge längtat efter. Att fullborda och avsluta den fantastiska säsongen 2009 där spelarna på planen tidigare skänkt grabbarna så mycket glädje och stolthet. Två bucklor är redan hemma i Stockholm och Blåvitts grabbar hade det dessutom riktigt tufft nere i Göteborg efter guldmatchen mellan de två klubbarna som hatar varandra i ordets rätta bemärkelse. Men det är här och nu som gäller och i potten ligger den improviserade bucklan om tuffast på gatan. En buckla som än så länge finns i Göteborgs ägor. Let´s have it!

Gnagarna rör sig inte ens en millimeter när WM avancerar framåt. Nu bara några meter ifrån varandra. AIK:arna står och väntar. De första göteborgarna väller in i en stor svart vägg av AIK-grabbar och sedan är det igång. Närmare 300 adrenalinstinna alfahannar från landets två tuffaste fotbollsfirmor brakar in i varandra och den första slagväxlingen är brutal. WM:s erkänt hårda front som firat så många triumfer över hela landet de senaste åren stöter omgående på problem. AIK:arna närmast klättrar över varandra för att ta sig längst fram. WM:s front får det allt tuffare att hålla emot samtidigt som deras bakre led inte är i närheten av att vara lika heta och aggressiva som FB:s. Gnagarna har inte längre några bakre led utan samtliga AIK:are är direkt övertaggade och slår sönder WM:s front som inte längre kan hålla emot när FB nu fullkomligen rusar över dom. Några standoffs existerar inte utan här vevas det i 180 km/h från båda sidor. De AIK:are som gått i backen ersätts omgående av två nya boxare och det känns som att det är två Gnagare mot en Blåvitt hela tiden. Det är rejält blodigt i täten och det är göteborgarna som råkar mest illa ut där det ligger en hel del vitklädda grabbar utspridda på asfalten samtidigt som WM:s bakre led nu har börjat backa och även springa från platsen. 45 sekunder har gått sedan den första smällen delades ut och tsunamin från Göteborg har fallit!

Viss förvirring uppstår nu hos Stockholmarna när göteborgarna flyr via den närliggande fotbollsplanen uppför en backe mot var de för bara någon minut sedan kom ifrån. Var det över? Vissa Gnagare tror det och börjar ta sig mot sin utgångspunkt men det stora flertalet samlar ihop sig på nytt samtidigt som WM stannat till uppe i backen och försöker få ihop sina nu skadeskjutna styrkor. Det är en hel del göteborgare som gentlemannamässigt hjälps upp på benen av AIK:are i anslutning till det tidigare slagfältet. Flera göteborgsgrabbar är rejält groggy och definitivt satta ur spel. WM-mobben bestämmer sig ändå för ett nytt försök och kliver ner för backen mot de väntande AIK:arna. Den här gången går det ännu snabbare och de Gnagare som tidigare varit på väg tillbaka till sin utgångspunkt hinner inte ens ansluta till den stora AIK-mobben innan göteborgarna ånyo flyr fältet efter ca: 15 sekunders boxning. WM var aldrig riktigt med i denna andra fight och när de nu jagas upp för backen av AIK är det definitivt över för Wisemens framgångsvåg och bucklan befinner sig numera i Stockholm och i AIK:s ägor!

WM samlar ihop sina skadade och lämnar platsen via fordon. Samtidigt som de euforiska AIK:arna även dom via sina fordon lämnar området så anländer de första polisbilarna. Kvar på det tidigare slagfältet finns bara enstaka blodspår och avtrampade skor och mössor från landets största organiserade huligandrabbning någonsin. Samt en lätt chockad Skövdefamilj som via sin intilliggande hustrappa haft första parkett och som nog inte behövde sätta på TV:n under lördagskvällen för att få underhållning. Det var ett blåslaget gäng som reste hem till Västkusten, vissa med näsan i två delar och andra med fula sår men förhoppningsvis utan några allvarliga skador och nästan samtliga efter hederliga slag och sparkar. Mot Stockholm reste det också grabbar märkta av slaget men betydligt färre än på fiendesidan och på ett avsevärt bättre humör. Det var en snutfri drabbning med jämna nummer, utan några synliga vapen och dessutom hölls sparkar och övervåld mot liggande på ett absolut minimun för dessa sammanhang. Slaget i Skara i mars 2008 upplevdes som betydligt smutsigare än vad denna drabbning var. Några timmar senare inleddes festligheterna i huvudstaden när AIK-grabbarna kom hem och firade segern under hela lördagsnatten.

sverigescenen.com säger: att detta naturligtvis var en stor dag för Firman Boys och resten av AIK:s kategori C-följe. För IFK Göteborg och Wisemen så fortsatte den svarta november månaden. Efter förlust mot AIK i den avgörande guldfinalen på Gamla Ullevi och förlust i cupfinalen på Råsunda en vecka senare så kom även förlusten mot antagonisterna i FB på ett industriområde i Skövde. För AIK:s del så handlar det inte längre om en dubblich utan om en tripplich när vi summerar den mest fantastiska säsongen någonsin!

sverigescenen.com tycker också: att det är bra för hela branschen att den tidigare så infekterade stämningen mellan WM och FB i alla fall verkar ha normaliserats något. Ingen tjänar i längden på smutsiga övertramp. Det känns som att det i alla fall växt fram någon form av ömsesidig respekt de senaste två åren mellan dessa båda gamla svurna fiender.

sverigescenen.com avslutar med att säga: att det här var en grymt bra insats av FB! Kul också att så många "vanliga" AIK-supportrar och andra AIK-profiler hört av sig för att gratulera. Det märks att denna seger har berört och skänkt glädje till många inom denna smått unika ligistklubb som AIK faktiskt är. Nästa säsong ska både AIK:s spelare & Skandinaviens tuffaste fotbollsfirma ut i Europa. Som tränare Micke Stahre säger - "När vi kör så kör vi". Vi är redo nu!

"True Rockers-KGB bråket" aka "Malmö FF-Hammarby IF", 28 november 2009
I ett uppgjort möte vid en industritomt i Tenhult en bit utanför Jönköping möttes på lördagseftermiddagen ett 60-tal grabbar från Kompisgänget Bajen och ett 50-tal MFF-grabbar från True Rockers. En hungrig Stockholmsliga gav inte skåningarna en chans och redan efter ett 20-tal sekunder så hade Malmö kapitulerat efter en hård första slagsväxling och en överlägsen andravåg från Bajens sida.

Precis som vid den stora uppgörelsen mellan WM och FB veckan innan så var även denna tillställning helt fri från polisinblandning vilket gläder alla inom branschen.